A gyermekek kiutazásának rendjéről hadiállapot idején

2022. április 5., 11:50 , 1101. szám

„Igaz-e, hogy változott a törvény, és már nem szükséges a másik szülő hozzájárulása, ha az elvált szülő gyermekével külföldre akar utazni?”

– Valóban, a háborúra való tekintettel, amelynek idején számos gyermek kénytelen átlépni az államhatárt, s nem is mindig a szülei kíséretében, a kormány enyhített a kiskorúak határátlépésére vonatkozó szabályokon. A Miniszteri Kabinet március 1-jei, 179. számú határozata módosítja az államhatár átlépésére vonatkozó szabályzat (Правила перетинання державногo кордону громадянами України – a továbbiakban Szabályzat) 2-4-es pontját. Ezek szerint a 16 éven aluli gyermekek kiutazása Ukrajnából az egyik szülő, nagyszülő, nagykorú testvér, nővér, mostohaszülő vagy más, az egyik szülő gyámhatóság által hitelesített írásbeli nyilatkozatával meghatalmazott személy kíséretében, a másik szülő közjegyző által hitelesített hozzájárulása nélkül történik, a gyermek személyi igazolványa vagy – személyi igazolvány hiányában – születési bizonyítványa, esetleg más, a határőrszolgálat által a személyazonosság igazolására elfogadott dokumentum alapján.

A 18. életévüket be nem töltött árvák, szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek (az örökbefogadók által vagy család­típusú gyermekotthonban neveltek, a gyámhatóság vagy bíróság által gondnokság vagy gyámság alá helyezettek – lásd a Szabályzat 6. pontjának 2–5. alpontjait!) kiutazása Ukrajnából a gyermek törvényes képviselői által meghatalmazott személy kíséretében a gyámhatóság vagy a katonai közigazgatás írásbeli hozzájárulásával történik, amelyben fel van tüntetve a célország.

hk