Nyílt foglalkozás a nevickei vár történetéről

2022. április 5., 09:48

Vasárnap a Tanulói Ifjúság Kárpátaljai Turisztikai, Helytörténeti, Kiránduló és Sportközpontja fiatal régészcsoportjának nyílt órájára került sor az ungvári vár egyik helyiségében. Az eseményről a Nevitsky Castle – Невицкий Замок Facebook-csoportban számoltak be.

A csoporttagokon kívül számos vendég érkezett: a csoporttagok szülei, tudósok, kényszeráttelepültek más régiókból (Kijev, Donyeck, Mikolajiv, Harkiv, Poltava stb.). A rendezvényen összesen több mint 50 ember vett részt. Az óra célja az volt, hogy a résztvevők röviden megismerkedjenek a nevickei vár történelmével, valamint az ifjúsági önkéntes nemzetközi régészeti expedíció szerveződésének és munkájának történetével, eredményeivel. Olekszandr Dzembasz, a csoport vezetője, lelkes helytörténész Kárpátalja történetébe is betekintést adott. Előadását videóra rögzítették és a felvétel megtalálható a Kárpátaljai Helyismereti Múzeum honlapján.

Ezt követően a résztvevők bejárták az ungvári várat és megtekintették a kiállításokat a múzeum néhány termében. A túrát a régészeti osztály vezetője, Sumovszka Olha vezette.

(Facebook/RV)