Soltész Miklós: Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket

2022. április 6., 11:03 , 1102. szám

Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket is – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol a helyi magyarság hitéletében fontos egyházi épületek megújulásáról tájékoztatott március 29-án.

Az államtitkár elmondta: a magyar kormány nemzetpolitikája részeként, a felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében támogatja az egyházakat, konkrétan az egyházi épületek felújítását is. Rámutatott: tavaly és az idén a Felvidéken 115 templomot és imaházat újítottak és újítanak fel, összességében 1,6 milliárd forintos támogatásból. Kifejtette: a felvidéki templomfelújítások között két kiemelkedő projekt van, a révkomáromi Szent András-bazilika megújítása, illetve a dunaszerdahelyi közösségi házak kiépítése.

Soltész Miklós rávilágított: az említett beruházások azonkívül, hogy fontosak a hitélet megőrzése szempontjából, fontosak a közösségteremtés és a magyar közösségek megmaradásának segítése okán is. „Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket is” – szögezte le.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hitélet érdekében tett felvidéki beruházások a vegyes lakosságú területeken a magyarok mellett a szlovák hívőket is segítik. Megállapította: az elmúlt években a politikai nehézségek ellenére Szlovákia és Magyarország között nagyszerűen alakultak a kapcsolatok. Mint fogalmazott, a kapcsolatok javulásának számos lépcsőfoka volt, az egyik ilyen a magyarországi szlovákok támogatása, amely az elmúlt 10-12 évben a korábbi hatszorosára nőtt.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a felvidéki magyarságot célzó sokrétű segítségéért, közte az óvoda­programban és a vállalkozásfejlesztés területén nyújtott támogatásért is. Az egyházakat célzó támogatásról szólva kiemelte: nemcsak az egyházak számára, hanem a felvidéki magyar közösség megmaradása szempontjából is nagyon fontos, hogy a magyar kormány ilyen mértékben támogatja az egyházakat.

(MTI/Kárpátalja)