Választások Szerbiában: Öt mandátuma lehet a VMSZ-nek

2022. április 6., 08:13 , 1102. szám

A kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte meg az előrehozott parlamenti választást, Aleksandar Vučić pedig az elnökválasztást Szerbiában az előzetes eredmények szerint.

Az elnökválasztáson Aleksandar Vučić szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató számítása szerint – amely saját adataik 70,6 százalékos feldolgozottságán alapul – az előrehozott parlamenti választáson a Szerb Haladó Párt a voksok 43,1 százalékát szerezte meg, ami 121 mandátumra lesz elegendő, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért koalícióra a szavazópolgárok 13,2 százaléka adta a voksát (36 mandátum), míg a Szerbiai Szocialista Párt a szavazatok 11,4 százalékát (32 mandátum) tudhatja magáénak. Ezen felmérés szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek öt mandátuma lehet a 250 tagú belgrádi parlamentben.

Elértük céljainkat, megvalósítottuk, amit szeretnénk – mondta eredményváró sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a választási eredményeket értékelve. A VMSZ érdeke, hogy Aleksandar Vučić maradjon a szerb elnök – jelentette ki Pásztor István a Pannon RTV tudósítása szerint. A mostani győzelem a vajdasági magyarok eltökéltségének és szavahihetőségének bizonyítéka. A legitimitásunk szintjét megőriztük – tette hozzá Pásztor István.

(MTI/vajma.info/Kárpátalja)