A háború elől menekülőkön segít a Técsői Szent István Karitász is

2022. április 8., 14:41 , 1103. szám

A Técsői Szent István Karitász Alapítvány közel harminc éve fő feladatának tekinti a rászorulók és az idősek támogatását a Felső-Tisza-vidéken. A Técsői Római Katolikus Egyházközség Karitásza az Ukrajna és Oroszország közötti háború kitörését követően aktív szerepet vállalt a városba és környékére menekülő családok ellátásában is, s meleg étellel, tartós élelmiszerrel, higiéniai szerekkel és ruhával egyaránt segíti a háború elől menekülő családokat. Jelenleg naponta mintegy 80 menekült számára tudnak kétfogásos ebédet biztosítani, ezen felül egységcsomagokkal is támogatják a rászorulókat.

Dzsuhán Andrea, a Técsői Szent István Karitász Alapítvány vezetője elmondta, hogy azt a tevékenységet, amivel eddig is foglalkoztak, ugyanúgy folytatják. A száraz élelmiszercsomagok, valamint a meleg ebédek biztosítása mellett azonban a háború elől menekülőknek is igyekeznek külön összeállított segélycsomagokat kiosztani. A csomagokat a Karitásznál tevékenykedő segítők állítják össze egyéni igények szerint a regisztrált menekültek számára.

Czubik Gabriella, az Alapítvány egyik segítője a TV21 Ungvár stábját arról tájékoztatta: „Érdeklődünk, hogy van-e gyerek a családban, vagy vannak-e idősek, esetleg betegek. Élelmiszert és tisztálkodási szereket adunk, s ha vannak gyerekek, akkor édességet, ha pici gyerekek, akkor pelenkát és gyerekélelmiszert. […] Nagyon sokan jönnek, valakik egyedül, valakik gyerekekkel. Szomorú a helyzet. Nehéz helyzetben vannak az emberek, szükségük van a segítségre. Mi pedig örülünk, hogy tudunk segíteni nekik.”

A Técsői Szent István Karitász Alapítvány két olyan intézménnyel is rendelkezik, amelyekben szállást tudnak biztosítani a vidékre menekült családoknak. Az egyik ilyen a Bustyaházai Közösségi Ház, ahol családias légkör fogadja a rászorulókat. Itt jelenleg 22 személy tartózkodik. Csajkovics Otília, a közösségi ház gondnoka elmondta, a háború elől menekülőket március 22-től kezdték el fogadni. Az ott-tartózkodók nagyon hálásak a segítségért, hiszen jó körülmények között, megfelelően felszerelt épületben tölthetik el ezt a nehéz időszakot.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a Técsői Szent István Karitász Alapítványnak további élelmiszer-adományokra lenne szüksége ahhoz, hogy munkatársai minél több rászorulónak tudjanak segíteni.

(TV21 Ungvár/CsA)