Kézműves-foglalkozást szervezett a Munkácsy Mihály Magyar Ház a háború elől menekült gyerekeknek

2022. április 8., 09:03 , 1103. szám

A Munkácsi Állami Egyetem kollégiumában elszállásolt, háború elől menekülő családok legkisebb tagjainak szervezett kézműves-foglalkozást a Munkácsy Mihály Magyar Ház.

Az elmúlt hónapokban számos kulturális programnak otthont adó központ tevékenysége napjainkban főként a rászorulók megsegítésére irányul. A Magyar Házban működő Monarchia étteremben napi 300 adag meleg étel készül a Magyarország segít kárpátaljai segélyprogram támogatásával. Ebből többek között a kollégiumba befogadott családok is részesülnek. Április 5-én a Munkácsy Mihály Magyar Ház által szervezett kézműves-foglalkozáson az óvodáskorú gyerekeknek szerettek volna kikapcsolódási lehetőséget nyújtani.

Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere a TV21 Ungvár stábjának elmondta: „A kialakult helyzet miatt a Magyar Házban nem tudtunk eddig programokat szervezni, a Háznak a munkája azonban nem állt le, azt továbbra is szerettük volna folytatni. Ennek érdekében a Magyarország segít programon keresztül felkerestünk munkácsi befogadóközpontokat és felvettük velük a kapcsolatot. Így jöttünk ma ide, a Munkácsi Állami Egyetem kollégiumába, ahol Molnár Melindával és csapatával közösen tartunk kézműves-foglalkozásokat. Azért tartottuk fontosnak az óvodás korosztályt megszólítani, mert nekik van a legkevesebb lehetőségük a foglalkozásokra, vagy eljárni valahova. A program által azonban együtt lehetnek egy közösségben.”

A programon a gyerekek a „Szeress és tedd a jót!” Jótékonysági Szervezet tagjainak segítségével hímes tojásokat és különböző húsvéti dekorációkat – köztük vesszőből font nyuszikat – is készíthettek.

„Mi már néhány éve szervezünk kézműves-foglalkozásokat, különböző táborokban és fesztiválokon szoktunk részt venni, ott foglalkozásokat tartani. Mi ehhez értünk a legjobban. Úgy gondolom, hogy ez a gyerekeket is kikapcsolja kicsit abból az életből, ahonnan jöttek, és egy kicsit elvonja a figyelmüket az ottani helyzetről” – fogalmazott Molnár Melinda, a jótékonysági szervezet elnöke. Az alapítvány tervei között szerepel, hogy rövidesen hasonló foglalkozásokat tartsanak a tiszaújhelyi könyvtárban, a tiszakeresztúri gyermekotthonban, valamint a tiszaújlaki óvodában és iskolában.

A Munkácsi Állami Egyetem kollégiumaiba február 24-e óta folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő családok. Az intézményben jelenleg 351 személy tartózkodik, akikről az egyetem oktatói és önkéntesek gondoskodnak. Többen közülük betegségeik miatt különleges bánásmódot igényelnek. Vitalij Szimonjan, a befogadóközpont koordinátora kiemelte, hálásak minden segítségért: „Sok segítséget kapunk a civil lakosságtól, és miután bemutatták a tévében a központunkat, külföldi partnerek is csatlakoztak a segítségnyújtáshoz Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról. Elsők között a Magyar Ház sietett a segítségünkre, akik – hála Istennek – már második hete mindennap meleg ételt szállítanak hozzánk. A Magyar Ház számos szervezettel működik együtt, így például ma egy csodálatos foglalkozás zajlott a tiszaújhelyi jótékonysági szervezet tagjaival. […] A gyermekeknek ez egy kiváló lehetőség arra, hogy elvonja a figyelmüket a hadiállapotról.”

A szülők szerint az, hogy foglalkoznak a gyerekeikkel, hatalmas segítséget jelent, és – mint mondják – ebben a nehéz időszakban ez lelkileg is különösen fontos a kicsik számára. A foglalkozás végén a Munkácsy Mihály Magyar Ház munkatársai édességgel és léggömbbel is kedveskedtek a kézműves-foglalkozáson részt vevő gyerekeknek.

(TV21 Ungvár/CsA)