A gépjárművezetők határátlépéséről hadiállapot idején

2022. április 11., 09:48 , 1102. szám

„Van rá mód, hogy a vállalat katonaköteles sofőrje külföldre utazzon egy szállítmányért?”

– Az ukrán kormány 2022. március 3-án elfogadta a 194. számú, A hadkötelesek lekötésének egyes kérdései a hadiállapot jogrendjében című határozatot (Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану), amely szabályozza a katonakötelesek, köztük a gépkocsivezetők lekötésének (бронювання) rendjét, akik ezzel halasztást kapnak a katonai szolgálat megkezdése alól a mozgósítás és a háború idején.

A határozat értelmében a határátlépésre hadiállapot idején a katonakötelesek alábbi kategóriái kaphatnak engedélyt:

• gépkocsivezetők, akik az Ukrán Fegyveres Erőknek, az ukrán törvényekkel összhangban létrehozott egyéb fegyveres alakulatoknak szállítanak, valamint akik az egészségügyi és humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását végzik;

• akik a vasút működőképességét és zavartalan üzemelését biztosító vasúti közlekedési vállalatok alkalmazottai.

A határozat 7. pontja szerint a hadköteles járművezetők lekötéséről dönthetnek:

• Ukrajna Infrastrukturális Minisztériuma;

• a megyei (vagy Kijev városi) katonai közigazgatások.

A fuvarozó saját belátása szerint e hatóságok bármelyikét megkeresheti kérelmével. A hatóság a kérelemben szereplő személyek lekötésére vonatkozó határozatáról tájékoztatja az Állami Határőrszolgálat adminisztrációját, amely a kapott információk alapján biztosítja a szóban forgó járművezetők kilépését az országból.

Az igénylési kérelem és mellékletei itt tölthetők le: ly/3JAArAe. A kinyomtatott, kitöltött, aláírt és lepecsételt kérelmet lefényképezve vagy beszkennelve, Word- vagy pdf-formátumban az alábbi elektronikus levélcímre kell megküldeni: zmiu98916@gmail.com. Az ügyintézés gyorsítása érdekében kérik kitölteni az elektronikus kérdőívet itt: ly/357zXTe.

A lekötés visszaigazolásával kapcsolatban a +38 (044) 334 43 04-es  ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető tájékoztatás kijevi idő szerint 8 és 17 óra között.

hk