„A szolidaritás az ukrán néppel teljesen természetes”

Viskre látogatott Hajdúnánás polgármestere

2022. április 11., 18:46 , 1103. szám

Hajdúnánás polgármestere személyesen tett látogatást Viskre április 10-én. A két település mindössze egy éve ápol testvérvárosi kapcsolatot, azonban a háború kitörésétől kezdve Hajdúnánás közössége azonnal segítő kezet nyújtott. Azóta heti szinten igyekeznek humanitá­rius segítséget küldeni a Viskre érkező menekült családok és a viski nehéz helyzetben lévő csa­ládok számára.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta: „A mi kapcsolatunk Viskkel egy szűk éve tart. Ősszel találkoztunk a polgármesterrel, amikor eldöntöttük, hogy megpróbáljuk ezt a testvérvárosi kapcsolatot létrehozni. Ez ősszel meg is történt, de utána a pandémia okán nem tudtunk találkozni. S amikor a háború kitört, első dolgom volt fölhívni a polgármestert, hogy megkérdezzem, tudok-e valamiben segíteni. Szeretném hálámat kifejezni a hajdúnánási vállalkozóknak és az ottani embereknek, megköszönni azt a segítséget, amelyet hétről hétre kifejtenek. Ezekből az adományokból folyamatosan küldünk Viskre, csakúgy, mint most.” A polgármester elmondása szerint Hajdúnánásra is egyre több ukrán menekült érkezik, akiknek igyekeznek szállást, étkezést és teljes orvosi ellátást biztosítani. Mint mondta: „Azt gondoljuk, hogy a szolidaritás az ukrán néppel teljesen természetes, bízunk benne, hogy mielőbb minden visszatér a normális kerékvágásba.” A polgármester ezúttal sem érkezett üres kézzel, ismét egy nagy busznyi humanitárius segítséget hoztak el a hajdúnánásiak felajánlásával, amely főként tartós élelmiszert tartalmazott.

Jaroszláv Hajovics, a Viski kistérség polgármestere köszönetét fejezte ki mindazért az önzetlen és jelentős segítségért, amelyet a háború kitörése óta Hajdúnánástól kapnak. „Nem olyan régi a mi kapcsolatunk a magyarországi várossal. A KMKSZ-frakciónak köszönhetően jött a lehetőség a kapcsolatfelvételre ezelőtt egy évvel, azonban nem volt még sok lehetőségünk a találkozásra. Mindezektől eltekintve Hajdúnánás az első pillanattól kezdve segítő kezet nyújtott számunkra, és heti szinten küldenek humanitárius szállítmányokat községünkbe. Szeretném megköszönni Hajdúnánás településének és polármesterének, valamint a munkatársainak mindazt az önzetlen, szívből jövő segítséget, amit folyamatosan kapunk tőlük” – jegyezte meg Visk polgármestere.

A látogatás során a delegáció számos helyszínt felkeresett a településen, többek között a helyi menekültszállót, az óvóhelyeket, illetve azon központi helyszíneket is, ahol a menekültek számára segélyek átnyújtása történik. Virágvasárnap alkalmából a helyi református templom ünnepi istentiszteletére is ellátogattak, amely után személyesen egyeztettek a lelkésszel. A polgármestert elkísérték még Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai is.

Az elmúlt másfél hónap során folyamatos az anyaországi segítség a Viski kistérség számára.

EV