Antibiotikumokat adott át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Kárpátalján

2022. április 13., 20:05 , 1104. szám

Gyermekek és felnőttek gyógykezeléséhez szükséges antibiotikumszállítmányt adott át kárpátaljai kórházak számára dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke szerdán Kárpátalján. A nagy értékű gyógyszerszállítmány Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közreműködésével ért célba. A gyermekmentő szolgálat adományának köszönhetően, a korábban bejelentett igényeknek megfelelően valamennyi kárpátaljai kórház hozzájut a Richter Gedeon készítményeihez.

A közel 4,5 millió forint értékű adományt dr. Edvi Péter az ungvári járási Nagylázon adta át dr. Biró Erzsébetnek, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatóhelyettesének, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciója képviselőjének, az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó állandó bizottság tagjának.

– Évek óta segítünk Kárpátalján, sok egészségügyi intézménynek szállítottunk már orvosi eszközöket, illetve gyógyszereket. Most ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy a betegek jobban el legyenek látva, antibiotikumokat hoztunk Kárpátalja összes kórházának – jegyezte meg az adományt kísérő dr. Edvi Péter, az NGYSZ magyarországi szervezetének elnöke, és elmondta: pár évvel ezelőtt Kárpátalja valamennyi szülészetének csecsemő-hallásvizsgáló készülékeket adtak át, és segítettek néhány kórházat rendbe hozni. Úgyszintén kiemelte, mindig igyekeznek Kárpátalja valamennyi kórházát ellátni.

– Mi szeretjük Kárpátalját, szeretünk egységesen segíteni. Ez a mostani szállítmány, gondolom, a megye szükségletét legalább 4-5 hónapra elégíti ki. Kis dobozoknak néznek ki, de 180 adag van egy-egy dobozban, tehát sok páciensnek elég lesz.

A további terveket illetően elhangzott, hogy szerettek volna Ukrajna más megyéibe is küldeni antibiotikumot.

– Most úgy tűnik, Lembergbe hamarosan el tudjuk juttatni, Kijev környékére valószínűleg nehezebb lesz. Volt egy segítőnk, aki megígérte, hogy elviszi oda, de pont egy segélyszállítmánnyal volt úton, amikor néhány nappal ezelőtt sajnos megtámadták, lőtték őket, s egyelőre nincs arról információnk, hogy mi van vele. De reméljük, legalább Lembergig el tudunk juttatni egy szállítmányt. Ez lesz a következő akciónk – mondta dr. Edvi Péter.

A gyermekmentő szolgálat Magyarországon is sokat segít az ukrajnai menekülteknek. Tiszakóródon van egy segítőpontjuk, ahol az orvosok vizsgálják a betegeket. S mivel arrafelé nincs nagyszámú ukrajnai menekült, úgy döntöttek, hogy a környező településeken tartanak mobil orvosi fogadást a gyermekek és fiatalok számára.

– Az országhatárok nem választják el az egészségügyet, hanem összevonják. Ott is nagy szükség volt rá, hogy segítsünk. Érdekes módon van egy dolog, ami a határ mindkét oldalán egyforma: a gyerekeknek a fogazata nincs túl jó állapotban. Ezért úgy döntöttünk, hogy szájhigiéniás előadásokat fogunk tartani, s van egy mozgó fogászati rendelőnk, ami járja az országot. Annak is átalakítjuk a programját.

Csak egy csepp vagyunk a tengerben, de ennyit meg tudunk tenni, és nagyon örülnénk, ha ebben a feszült, háborús helyzetben civil szervezetként hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy nemzetiségtől függetlenül enyhítsünk a bajbajutottak sorsán – mondta végezetül az NGYSZ elnöke.

Dr. Biró Erzsébet köszönetét fejezte ki az újabb adományért, és hangsúlyozta:

– Magyarország a háború első napjaitól kezdve segíti Ukrajnát, azon belül Kárpátalját. Láthatjuk nap mint nap, mennyi menekültet fogad Magyarország, mennyi segélyt küldenek Kárpátaljára, hogyan segítik az ország belsejéből érkezett menekülteket. Nagyon sok élelmiszert, higiéniai csomagot stb. kapunk. Fontos, hogy gyógyszeradományok is érkeznek, már több kórházba juttattak el ilyet. Most újabb gyógyszerszállítmányt vettünk át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából, amit a Richter Gedeon gyógyszeripari vállalat ajánlott fel. Előzőleg felmértük az egészségügyi intézmények szükségleteit, és jeleztük magyar partnerünk felé, hogy mire van a legnagyobb igény.

Elhangzott: Ukrajnában a gyógyszergyárak java része leállt vagy megsemmisült. A külföldi gyártmányú, hatékony antibiotikumok, szteroidok, az intenzív osztályon használt szerek terén nem sok tartalékkal rendelkeznek a megyei egészségügyi intézmények, és mindig jó, ha jön utánpótlás.

Diana Zsovtanyi, a megyei egészségügyi főosztály ellátási raktárának vezetője elmondása szerint, aki az elosztást felügyeli, az Oroszország és Ukrajna közti háború kezdete óta számos országból érkezett már adomány a megyei egészségügyi intézmények részére. Magyarország, az UNICEF, Románia és Szlovákia különféle gyógyszerekkel, műszaki felszerelésekkel (maszkok, lélegeztetőgépek, oxigénkoncentrátorok stb.) segítette Kárpátalját, és a felajánlások folyamatosan érkeznek.

rv