Joe Biden elsőként minősítette népirtásnak az ukrán civilek elleni támadásokat, az ukrán főügyész pedig már ötszáz háborús bűnöst azonosított

2022. április 13., 16:54

1 222 holttestre bukkantak az oroszok kivonulása után a kijevi régióban – jelentette ki a BBC tudósítása alapján Irina Veneditktova ukrán főügyész. Ezt követően Joe Biden, az USA elnöke egy iowai rendezvényen az orosz csapatok az ukrán lakosság ellen elkövetett kegyetlenkedéseit népirtásnak nevezte. Biden elsőként használta az amerikai tisztségviselők közül a népirtás kifejezést az orosz katonák rémtetteire, a Fehér Ház mindeddig kerülte ezen szó használatát.

Az ukrán főügyész úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hatóságok jelenleg 5600, az oroszok által elkövetett háborús bűntényt vizsgálnak, valamint több mint ötszáz feltételezett háborús bűnöst már azonosítottak is. A háborús bűnösként azonosított orosz katonák között vannak vezető katonai és kormányzati tisztségviselők is. Ezenkívül Volodimir Zelenszkij nemcsak népirtásnak, hanem háborús bűnnek is nevezte az orosz hadsereg bucsai vérengzését.

Irina Veneditktova azt is kiemelte, hogy Ukrajna közvetlen bizonyítékokkal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy Oroszország hajtotta végre a pénteki, Kramatorszk elleni rakétatámadást, amiben ötven civil is életét veszítette. Oroszország viszont változatlanul tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

(hvg.hu nyomán/Dankai Péter)