A nyelvi ombudsman egy sor település átnevezését sürgette

2022. április 13., 17:41 , 1103. szám

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos kijelentette, Ukrajnában még mindig vannak olyan települések, amelyeknek a neve „orosz nyelvi karakterű” – jelentette a korrespondent.net a nyelvi ombudsman sajtószolgálata nyomán.

A hír szerint Kreminy felhívta a helyi hatóságok figyelmét a nevükben oroszgyökerű települések átnevezésének szükségességére.

„Ukrajna térképén a jövőben nyoma sem maradhat a gyarmatosítás, az oroszosítás, a diktatúra idejének. Ukrajna az ukránoké, a gyermekeinké” – áll a nyelvi ombudsman közleményében.

Szerinte az átnevezést a helyi közösségeknek kell kezdeményezniük, hiszen a szociológiai vizsgálatok szerint a lakosság többsége egész Ukrajnában az átnevezés mellett foglalt állást.

Kreminy felidézte, hogy még tavaly azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy a számos orosz nyelvi karakterű település nevét hozzák összhangba az ukrán nyelv normáival. Ilyen többek között Arbuzinka, Szeverodonyeck, Juzsnoukrajinszk, Juzsne, Perevodcsikove, Lucs, Pervomajszk stb. Átnevezésük azonban máig nem történt meg.

(hk/korrespondent.net)