Hétről hétre a magyar kormány több kamionnyi adományát juttatja célba az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában

2022. április 14., 11:18 , 1104. szám

A magyar kormány Ukrajna és Oroszország háborújának kirobbanása óta folyamatosan támogatja az Ukrajnában élő embereket. A segélyszállítmányok célba juttatását a budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezet vállalta fel. A szervezet közreműködésével érkezett adományok egy része Kárpátalján marad, míg jelentős hányadát továbbszállítják más ukrajnai megyékbe.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője rámutatott: az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű élelmiszert, higiéniai eszközöket, valamint gyógyszerszállítmányt adtak át a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációnak, akik ezeket a saját logisztikai rendszerükön keresztül juttatják tovább elsősorban azokra a területekre, ahol harcok folytak, annak érdekében, hogy az ott élő lakosság megfelelően el legyen látva élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel, babaétellel, illetve gyógyszerekkel.

Az Ökumenikus Segélyszervezettől Kárpátalján 188 menekültszállás kapott eddig segítséget: „Ez a 188 szállás 61 kistérség területén van. A háború kezdete óta 46 676 kg élelmiszert, 17 000 kg higiéniai árut, 3 531 gyermekárut, összesen 67 207 kg humanitárius segélyt szállítottunk ki a belső menekültek ellátására. Ezzel 16 278 embert értünk el” – húzta alá Gerevich János.

A segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője arról is tájékoztatott, hogy segélyszállítmányaik még ezen héten elindulnak a csapi, a baranyai, a szerednyei és a nagybégányi kistérségekbe. Ezekkel az adományokkal összesen 15 menekültszálláson ideiglenesen elhelyezett 803 embert tudnak támogatni.

„Hétfőn és kedden már hozzájárultunk 3 és fél tonna élelmiszerrel egy olyan segélyszállítmányhoz, amelyik Bucsa és Harkiv városába megy. A munka folytatódik, jövő hét kedden érkeznek további szállítmányok, amelyeket a lvivi irodánk közreműködésével továbbküldünk Kijev, Zaporizzsja és több nagyváros irányába. Most már a logisztikai rendszer is egészen jól működik” – mondta Gerevich János, majd elmagyarázta, hogy kollégáival a munkát kezdettől fogva azzal indították, hogy az összes ismert menekültszállásra kiküldtek egy kérdőívet a szükséges termékekre vonatkozóan, melyet a legtöbb helyen ki is töltöttek, s így alapjában véve olyan dolgokat szállítanak az adott helyszínekre, melyekre szükségük van. „Már azt is elértük, hogy rendszeresen jönnek ezek a kérelmek, s így tudunk tervezni, meg tudjuk rendelni a szükséges árut Budapestről. Sajnos ez nem sikerül minden esetben, de amiben csak tudunk, segítünk!” – emelte ki.

A segélyszervezet közreműködésével egyre nagyobb mennyiségben érkeznek gyógyszerszállítmányok. A gyógykészítmények esetében mindig együttműködnek az egészségügyi szakszolgálatokkal, ugyanis ezek szétosztására a szervezet nem jogosult.

A háború elől menekülők Kárpátalján és az ország más régióiban is a legtöbb esetben óvodákban, iskolákban, kollégiumokban vagy más intézményekben vannak elhelyezve. „Ezek az intézmények természetesen nem erre voltak berendezkedve, ezért van egy külön csapatunk, amelynek az a feladata, hogy meglátogatja ezeket a szállásokat és felméri, hogy milyen felszerelésekre van szükség. Minden szállást meglátogatunk, s az ott felmért igények alapján nagykereskedelmi egységnél vásároljuk ezeket az eszközöket itt, Ukrajnában, és szállítjuk ki a helyszínekre. Eddig március 3–27. között 15 mosógépet, 9 bojlert, 7 hűtőt, 4 mikrohullám sütőt, 4 tévét, 3 fagyasztót, wifi-routereket, szárítógépet, kilenc helyre pedig különböző konyhai felszereléseket vásároltunk” – foglalta össze Gerevich János.

A magyar kormány Ukrajna és Oroszország háborújának kirobbanása óta ez idáig mintegy 400 tonna humanitárius segélyt küldött Ukrajnának, ezzel jelentős támogatást nyújtva az országban élő embereknek.

(TV21 Ungvár/CsA)