Márciusban 4,5%-kal nőtt az infláció

2022. április 17., 13:15 , 1103. szám

Ukrajnában márciusban éves viszonylatban 13,7%-ra gyorsult a fogyasztói árak növekedése, elsősorban a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak köszönhetően – közölte az Állami Statisztikai Szolgálat nyomán az Ekonomicsna Pravda.

Márciusban februárhoz képest 4,5%-kal, az év eleje óta 7,6%-kal nőttek az árak.

Egy hónap alatt 6,2%-kal nőtt az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára a fogyasztói piacon. Legnagyobb mértékben a gyümölcsök és zöldségek drágultak (21,3%-kal, illetve 15,5%-kal). A rizs, gabonafélék, cukor, disznózsír, napraforgóolaj, hal és haltermékek, tészta, vaj, tej, sajt és tojás, üdítők, hús és hústermékek ára 9,8–3,5%-kal nőtt.

A ruházati cikkek és lábbelik 13,0%-kal, ezen belül a ruházati cikkek 13,3%-kal, a lábbelik 12,5%-kal drágultak.

Korábban jelentették, 2022 februárjában az árak Ukrajnában éves szinten 10,7%-kal emelkedtek a januári 10%-hoz képest a katonai fenyegetés és az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

Szerhij Nikolajcsuk, az Ukrán Nemzeti Bank elnökhelyettese az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában közölte, az NBU a hivatalos árfolyamot 29,25 hrivnya / dollár szinten befagyasztva tartja legalább a háború végéig.

„Aztán a győzelmünk után fokozatosan visszatérünk a szokásos lebegő árfolyamrendszerhez. Fokozatosan megszüntetjük az adminisztratív korlátozásokat, csökkentjük piaci jelenlétünket” – közölte.

(zzz/ epravda.com.ua)