A vis maiorról

2022. április 17., 16:21 , 1103. szám

„Egészen pontosan mi az a vis maior? Vonatkozik az olyan háborús helyzetre is, mint a mostani? Mi lesz így a szerződésekkel?”

– A vis maior olyan előre nem látható kényszerítő körülmény, esetleg elháríthatatlan akadály, amely meggátolja a személyt valamely kötelezettsége teljesítésében. A kereskedelmi és iparkamarákról Ukrajnában (Про торгово-промислові палати в Україні) törvény 14-1-es cikkelyének 2. pontja szerint a vis ma­ior (форс-мажорні обставини, обставини непереборної сили) olyan rendkívüli és elkerülhetetlen körülmény, amely objektíve lehetetlenné teszi a szerződésben (megállapodásban, egyezményben stb.) meghatározott, valamint a jogszabályi és egyéb előírások szerinti kötelezettségek teljesítését, nevezetesen: háborús veszély, fegyveres konfliktus vagy annak megalapozott veszélye, ellenséges támadás, blokád, katonai embargó, általános katonai mozgósítás, harci cselekmények, meghirdetett és meg nem hirdetett háború, közellenség tettei, zavargások, terrorcselekmények, szabotázs, kalózkodás, behatolás, invázió, blokád, forradalom, összeesküvés, felkelés, tömegmegmozdulások, kijárási tilalom, Ukrajna Miniszteri Kabinetje által bevezetett karantén, kisajátítás, lefoglalás, vállalatfoglalás, rekvirálás, civil demonstráció, sztrájk, baleset, harmadik fél jogellenes cselekedetei, tűzeset, robbanás, hosszabb szünet a közlekedésben az állami szervek vonatkozó határozata vagy szabályozása következtében, tengeri szorosok lezárása, az export/import tiltása (korlátozása) stb. Ide sorolhatók a rendkívüli időjárási viszonyok és természeti katasztrófák miatt előállt helyzetek is: heves vihar, ciklon, hurrikán, tornádó, szélvihar, árvíz, hótorlasz, jegesedés, jégeső, fagy, a tengerszorosok, kikötők, hágók befagyása, földrengés, villámlás, tűz, szárazság, földcsuszamlás és -omlás stb.

Az említett 141. cikkely 1. pontja értelmében az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az általa felhatalmazott regionális kereskedelmi és iparkamarák jogosultak tanúsítani a vis maior helyzet előállását, és a gazdálkodó szervezet ez irányú kérelmétől számított hét napon belül igazolást állítanak ki erről. Az igazolást kisvállalatok számára térítésmentesen adják ki.

Az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara 2022. február 28-án határozatával az Oroszországi Föderáció katonai támadását Ukrajna ellen, valamint az emiatt Ukrajna területén 2022. február 24-én bevezetett hadiállapotot minden szerződésben álló gazdasági társaság és/vagy magánszemély számára vis maior­nak nyilvánította. A határozat megtalálható az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara hivatalos weboldalán (https://ucci.org.ua), és kinyomtatva benyújtható a szerződő felek által a vis maior helyzet igazolására.

A Polgári törvénykönyv 617. cikkelye kimondja, a kötelességszegő személy mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kötelezettségszegés véletlen, netán vis maior miatt következett be.

Ezenkívül a Gazdálkodási törvénykönyv 218. cikkelye értelmében a gazdálkodó szervezetet a gazdasági kötelezettségei megszegéséért gazdasági és jogi felelősség terheli, ha nem bizonyítja, hogy a kötelezettség teljesítése vis maior, azaz előre nem látható kényszerítő körülmény, esetleg elháríthatatlan akadály miatt volt lehetetlen a gazdasági tevékenység adott feltételei között – hacsak valamely törvény vagy szerződés másként nem rendelkezik erről.

Következésképpen, tekintettel arra, hogy az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara 2022. február 28-i határozatával az Oroszországi Föderáció támadását Ukrajna ellen és az emiatt bevezetett hadiállapotot vis maiornak nyilvánította, a szerződő felek mentesülhetnek a felelősségre vonás alól a szerződésben vállalt kötelezettségeik aktuálissá vált teljesítésének elmulasztása esetén, amennyiben a háborús helyzet miatt nem tudnak azoknak eleget tenni.

hk