A menekülteket befogadó ingatlantulajdonosoknak járó költségtérítésről

2022. április 18., 09:03 , 1103. szám

„Kérem, írja meg, hogy ki és miként kaphat támogatást a befogadott kelet-ukrajnai menekültek után?”

– A lakóingatlanok tulajdonosai költségtérítésben (kompenzációban) részesülhetnek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek ideiglenes és ingyenes elhelyezéséért hadiállapot idején, ha azok a háború miatt kényszerültek elhagyni korábbi lakóhelyüket, s nem részesülnek havi célzott lakhatási segélyben.

Ehhez mindenekelőtt kérelmet kell benyújtania a lakhatási célú ingatlanjának címe szerint illetékes önkormányzathoz vagy a Menhely (Прихисток) honlapon (https://prykhystok.gov.ua), jelezvén, hogy kész belső menekülteket befogadni. Legkésőbb a belső menekült személy(ek) elhelyezésének másnapján nyújtson be kérelmet a szóban forgó önkormányzat illetékes hatóságához – ez rendszerint a kistérségi tanács végrehajtó bizottsága –, amelyben feltünteti a befogadottak teljes nevét, mellékelve a személyazonosságukat igazoló okmányaik másolatát. A kérvényt-nyomtatványt a hivatalban kell kitölteni. Vigye magával a hivatalba:

• a személyi igazolványát;

• az identifikációs kódját (adószám);

• a bankszámlaadatait, amelyre a költségtérítést kéri átutalni;

• a lakóingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentumot;

• igazolásokat arról, hogy nincs hátraléka a lakhatási és kommunális szolgáltatások (gáz, villany, vízellátás, szemétszállítás stb.) fizetése terén.

Felhívnám a figyelmét, hogy költségtérítés csak azoknak a belső menekülteknek az elhelyezése után jár, akik olyan közigazgatási egységből érkeztek, amelynek területén harci cselekmények zajlanak, s amely szerepel a Miniszteri Kabinet március 6-án elfogadott 204. számú rendeletével jóváhagyott jegyzékben.

A továbbiakban a kártérítés megszerzéséhez a lakástulajdonosnak legkésőbb a beszámolási időszakot (hónapot) követő hónap ötödik napjáig be kell nyújtania a menekülte(ke)t befogadó lakóingatlan címe szerint illetékes önkormányzat végrehajtó bizottságához a belső menekültek ideiglenes elhelyezésének kompenzációja iránti kérelmét, feltüntetve, hogy hány menekült, illetve hány napig lakott az adott lakóhelyiségben az adott beszámolási időszakban.

Ezenkívül a lakóhely tulajdonosa köteles még aznap írásban tájékoztatni a hatóságot arról, ha többé nem biztosít elhelyezést a menekült(ek)nek, vagy változott a számuk.

A kérelem elbírálása során az önkormányzat végrehajtó bizottságának meghatalmazottjai a helyszínen ellenőrizhetik a lakóhely tulajdonosa által közölt adatokat. Tájékozódhatnak egyebek mellett az elhelyezett személyek számáról, életkörülményeikről, személyazonossági okmányaikról. Vizsgálhatják, hogy a menekülteknek valóban térítésmentesen bocsátják-e rendelkezésére a lakóhelyet, s hogy nem szerepelnek-e azon személyek között, akik havi célzott lakhatási segélyben részesülnek.

A költségtérítés kizárólag átutalással folyósítható a kérelemben megadott számlaszámra, a beszámolási hónapot követő hó huszadikáig – feltéve, hogy az ingatlan tulajdonosának nincs hátraléka a kommunális szolgáltatások fizetése terén.

A költségtérítés összegének kiszámítása azon napok száma alapján történik, amelyeken egy-egy belső menekült számára elhelyezést biztosított a tulajdonos (a továbbiakban: személy/nap), a személy(ek) elhelyezésének első napjától, de nem előbb, mint hogy a belső menekült(ek)nek az adott lakóhelyen való elhelyezésére vonatkozó információ bekerült a menekültek egységes nyilvántartásába.

A személy/napok teljes számát úgy határozzák meg, hogy a hónap minden napján hozzáadják a tulajdonos lakóhelyiségében elhelyezettek számát. Az egy személy/napért járó költségtérítés 14,77 hrivnya. A helyiség tulajdonosának járó költségtérítés teljes összegét úgy kapjuk meg, hogy a személy/napok havi teljes számát megszorozzuk az egy személy/nap után járó költségtérítés összegével.

A témával kapcsolatban lásd:

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг»;

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб»;

3. Розпорядження Кабінету Міністрів України 6 березня 2022 року № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка».

hk