A háború ára

2022. április 20., 09:21 , 1104. szám

Újabb adatokat közöltek az ukrajnai háborúban elszenvedett katonai és civil veszteségekről.

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétvégi tájékoztatása szerint az orosz hadsereg 87 zászlóalj szintű harccsoportja tartózkodik jelenleg Ukrajna területén. A háború kezdete, azaz február 24. óta, a hétfői állapot szerint, kb. 20 600 katonájuk esett el. Ami haditechnikai veszteségeiket illeti, megsemmisült 790 harckocsi, 2 041 páncélozott harcjármű, 381 tüzérségi rendszer, 130 rakéta-sorozatvető, 67 légvédelmi eszköz, 167 repülőgép, 147 helikopter, 1 487 gépkocsi, 8 hajó/csónak, 76 üzemanyagtartály, 155 pilóta nélküli repülő szerkezet, 27 speciális technikai eszköz, 4 rakétaindító-állás.

Múlt pénteken a CNN televíziónak adott interjújában Volodimir Zelenszkij államfő elmondta, hogy az ukrán tisztviselők szerint 2,5–3 ezer ukrán katona halt meg a háborúban. Hozzátette, körülbelül 10 000 ukrán katona sebesült meg és „nehéz megmondani, hányan maradnak életben közülük”.

Ugyanakkor jelezte, hogy a polgári áldozatok számát sokkal nehezebb összesíteni.

„Nagyon nehéz a civilekről beszélni, mert hazánk déli részén városaink és falvaink el vannak zárva – Herszon, Bergyanszk, keletebbre Mariupol, és a keletre eső terület, ahol Volnovaha található –, egyszerűen nem tudjuk, hány ember halt meg abban a hozzáférhetetlen zónában” – jelentette ki Zelenszkij.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) közölte, a vasárnapi állapot szerint a veszteségek a civil lakosság körében 4 890 főt tesznek ki, ezen belül a halottak száma 2 072. Az OHCHR szerint a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek, mivel számos térségből nem érkeztek jelentések, sok esetben pedig megerősítést igényelnek a rendelkezésre álló adatok.

A Főügyészi Hivatal hétvégi tájékoztatása szerint 563 gyermek vált a háború áldozatává, közülük 202 meghalt, 361 megsebesült. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy az adat nem végleges, mivel lehetetlen megállapítani a halottak és sérültek pontos számát a harcok által sújtott térségekben, illetve a megszállt területeken. A legtöbb gyermekáldozatot Donyeck (117), Kijev (106) és Harkiv (89) megyékből jelentették. Közölték azt is, időközben hétre nőtt a Kramatorszi vasútállomás ellen elkövetett rakétatámadásban életét vesztet gyermekek száma.

Folytatódott a hadifogolycsere. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint április 14-én 30 ukránt sikerült kiszabadítani ily módon, 8 civilt és 22 katonát, köztük 5 tisztet és 17 legénységi állományút.

Verescsuk szombati sajtótájékoztatóján elmondta, mintegy 700 ukrán katona lehet a megszállók fogságában, s megközelítőleg ugyanennyi orosz katona van ukrán fogságban. A helyzetet azonban súlyosbítja, közölte, hogy az ellenség több mint ezer polgári személyt tart fogva túszként a megszállt területeken, köztük mintegy 500 nőt.

„És nyilván újra és újra meg fogjuk ismételni... nem fogunk katonákat civilekre cserélni – ezt tiltják a genfi egyezmények. Nem sértjük meg a nemzetközi humanitárius jogot, ezért követeljük a civilek szabadon bocsátását minden feltétel nélkül” – közölte a miniszterelnök-helyettes.

Újabb kárpátaljai áldozatokról érkezett jelentés. Április 11-én érte a halál az Oroszország ellen vívott háborúban az ungvári járási Baranyából (Baraninci) származó Jevhen Kuklisint – közölte a kistérség önkormányzata.

Április 16-án helyezték örök nyugalomra Ungváron Jevhen Kondratyjevet. A 46 éves férfi a 128-as önálló hegyi rohamdandárban teljesített szolgálatot.

Április 17-én tudatta Volodimir Fratkin halálát a Munkácsi Városi Tanács. Ő szintén a kárpátaljai 128-as önálló hegyi rohamdandár katonájaként védte hazáját.

Ugyancsak vasárnap közölte a zakarpattya.net.ua a volóci Ruszlan Bendzjak halálát. A 45 esztendős férfi a Popaszna környékén folyó harcokban esett el.

(hk/korrespondent.net/CNN/zakarpattya.net.ua)