Tilos az orosz neonáci totalitárius rezsim propagálása

2022. április 20., 09:46 , 1104. szám

A Legfelső Tanács Oroszországot terrorista államnak, politikai rezsimjét pedig „lényegében és gyakorlatában” neonácinak ismerte el az április 14-i ülésén elfogadott jogszabállyal – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű weboldala.

„Az Oroszországi Föderáció politikai rezsimje lényegét, gyakorlatát tekintve neonáci és ideológiailag a nemzetiszocialista (náci) totalitárius rezsim örököse. Az Oroszországi Föderáció 2022. február 24-én megindított fegyveres inváziója Ukrajna ellen a nemzetközi joggal összhangban agresszió. Tilos az orosz neonáci totalitárius rezsim, az Oroszországi Föderáció mint terrorista állam Ukrajna elleni agressziójának bármilyen propagálása” – áll a dokumentumban.

Ugyancsak tiltja a törvény az orosz katonai invázió jelképeinek használatát. Ez a tilalom azonban nem vonatkozik a jogszerű használat eseteire. Ilyen például ezeknek a szimbólumoknak a fényképészeti alkotásokban, tájékoztató, információelemző alkotásokban, médiaanyagokban való használata, ha ezek az „anyagok nem értelmezhetők úgy, hogy az Ukrajna elleni agresszió vagy bármely más Ukrajna elleni katonai akció igazolására irányulnak, vagy az agresszor államról alkotott pozitív kép kialakítása érdekében manipulálják a köztudatot”.

A törvényalkotók úgy vélik, hogy a jelenkori orosz politikai rezsim neonáci voltának elismerésével Ukrajna példát mutat más országoknak, hogy úgy viszonyuljanak a putyini Oroszországhoz, mint közönséges „neonáci rezsimhez, amely szinte megkülönböztethetetlen a XX. század közepén uralkodó fasiszta és náci rezsimektől”.

A parlament egy másik jogszabályával népirtásnak minősítette Oroszország és hadserege Ukrajnával szembeni fellépését. A határozatot 363 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban.

Közben Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a Kijev megyei Bucsában és Borogyankában járt, ahol az MTI tudósítása szerint felkereste az ukrán hatóságok által feltárt tömegsírokat. Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az ott történtek nem álhírek, mint ahogyan azt a Kreml próbálja beállítani, mert a saját szemével látta a halott embereket és a lerombolt épületeket.

A tisztségviselő kiemelte: csapatával és az ukrán rendvédelmi szervekkel közösen dolgozik azon, hogy kiderítsék az igazságot és az elkövetőket bíróság elé állítsák.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere múlt csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a településen eddig 403 holttestet találtak, amelyek közül 167 személyazonosságát állapították már meg. Elmondta, hogy az egyik templom melletti tömegsírból az orosz katonák által megölt 73 civil áldozat holttestét emelték ki. A tömegsír feltárása még folyamatban van.

(hk/radiosvoboda.org/MTI)