Több mint 20 ezer tanár hagyta el Ukrajnát

2022. április 20., 11:59 , 1104. szám

Csaknem 22 000 tanár hagyta el Ukrajnát a háború miatt – közölte az ukrán hírcsatornák április 14-i közös műsorfolyamában Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter.

Jelezte azt is, hogy jelenleg több mint 10 millió ember minősül lakóhelyét ideiglenesen elhagyni kényszerült személynek.

„Körülbelül 25%-uk iskoláskorú vagy diák. Így 2,5 millió diákunk és iskolásunk van, akik kénytelenek voltak költözni” – tette hozzá.

Skarlet elmondta, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben az Európai Unió valamennyi országa segíti az ukrán tanárokat, iskolásokat és diákokat. Kiemelte e tekintetben Görögországot, Franciaországot, Lengyelországot, Csehországot, a balti államokat és Szlovéniát.

A tárcavezető hétfőn megjelent Twitter-bejegyzésében közölte, az április 14-i állapot szerint a távoktatást az ország több mint 12 000 iskolájában szervezték meg, összesen több mint 3,6 millió diák tért vissza az oktatáshoz Ukrajnában.

Mint írja, 16 megyében minden iskolában távoktatás keretében vagy vegyes formában zajlik az oktatás. Más megyékben az oktatás néhol távoktatás formájában zajlik, néhol jelenléti oktatásra is lehetőség van, netán vegyes formában szervezik meg a képzést, vagy meghosszabbították a szünidőt, esetleg felfüggesztették az oktatást.

A belső menekült gyerekek száma, akik más megyékben kapcsolódtak be az oktatási folyamatba, közel 81 ezer fő.

(zzz/korrespondent.net)