Kárpátaljai ingyenkonyhákat támogat a Katolikus Karitász újabb adománya

2022. április 21., 17:22 , 1105. szám

Öt kisbusznyi tartós élelmiszer, valamint gyógyszer indult útjára április 20-án Barabásból Munkács, Aknaszlatina és Kőrösmező irányába a Katolikus Karitász szervezésében. A Karitász fontosnak tartja, hogy a háború elől Magyarországra menekülők támogatásán felül segítse azokat a belső-ukrajnai menekülteket is, akik Ukrajna nyugati régióiban szeretnék átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ugyanakkor a segélyszervezet kiemelt célja évek óta a határon túl élő, az anyanyelvet és kultúrát mai napig őrző magyar kisebbség támogatása is.

A régióban működtetett 13 ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszerek megnövekedett árai miatt még nagyobb kihívást jelent. A Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a Munkácsi Szent Márton Karitász területén működő konyhákat, a háború kitörése óta közel 70 alkalommal juttatott el számukra alapanyagokat, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszert.

Munkájuk során a Karitász továbbra is támogatja a határon túli Karitász-szervezeteket, melyeknek a hátrányos helyzetű magyar családok mellett most a belső menekültek ellátásáról is gondoskodniuk kell. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója kiemelte: az elmúlt hetekben több mint 110 millió forint anyagi és tárgyi támogatást juttattak el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert szállítanak a szegénykonyhák működtetése érdekében. Az egyházmegyei Karitászok és az Esztergom–Budapest Főegyházmegye felajánlásaiból eddig már 4 mikrobusz került a Munkácsi Egyházmegyei Karitászhoz, melyeket a tartós élelmiszerek és az elkészült ételek szállításához tudnak használni. Az ingyenkonyhák működtetésének támogatása a továbbiakban is kiemelt célja a Katolikus Karitásznak. Ehhez mind tartós élelmiszert, mind további mikrobuszokat juttatnak Kárpátaljára.

„Nagy szükség van arra a segítségre, amely most innen átjut oda. Megtöbbszöröződött Kárpátalja lakossága azáltal, hogy a Kárpátokon átjöttek az ukrán menekültek, akik ott szeretnék megvárni a háború végét és aztán visszatérni otthonukba. Most az ő ellátásukról is gondoskodni kell. Ezt részben a Karitász vállalta fel azáltal, hogy az ottani kollégiumok, iskolák, óvodák most szálláshelyül szolgálnak, és az ottani szegénykonyhák pedig vállalták azt, hogy bővítik kapacitásukat, és ezzel a menekülteket is ellátják élelemmel” – mondta az igazgató.

„A Karitász feladata most az, hogy ellássa a szegénykonyhákat alapvető, leginkább tartós élelmiszerekkel, s olyan konyhai dolgokkal, amelyek által egy tál meleg ételt tudnak főzni, és ezt naponta biztosítani részben a helyi rászorulóknak, részben pedig az ottani belső menekülteknek. Ezenkívül jelentős mennyiségű tisztító- és tisztálkodószer, gyógyászati segédeszköz is van a szállítmányban, melyekre szintén nagy szükség van” – tette hozzá Écsy Gábor.

A szerdai segélyszállítmányt Fehér Ferenc, a Munkácsi Szent Márton Karitász vezetője fogadta a szervezet központjában. „Konyháink mindenhol részt vesznek a belső menekültek étkeztetésében is. Köszönjük az ebben való segítséget mind az alapanyagokban, mind a szállítóeszközökben, melyeket korábban kaptunk. Elhúzódó munkára készülünk, s jelenleg az is probléma, hogy kevesen vagyunk a feladatok ellátására. De kitartunk, reménykedünk, hogy a jelenlegi kapacitásunk elegendő lesz” – fogalmazott.

A Katolikus Karitász Oroszország és Ukrajna háborújának kitörése óta önkénteseivel a hazai és a kárpátaljai karitászcsoportjaik által közvetlenül segíti a menekülteket: a Magyarországra érkezőknek a határ menti barabási menekültponton, Kárpátalján pedig a menekültszállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban nyújtanak segítséget, illetve a magukra maradt kisgyermekes családokról és idősekről is gondoskodik.

A segélyszervezet a Felső-Tisza-vidéken az Orvosmisszió ellátási területén (Nagyszőlős, Huszt, Visk, Técső, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Rahó, Kőrösmező) menekültszállások és szegénykonyhák támogatásával a belső menekültek ellátását segíti, kórházak támogatásával az orvosi ellátást, a háborús övezetekből Kárpátaljára áttelepített árvaházak segítésével a legnehezebb helyzetben lévő gyermekeket támogatja, a helyi karitászcsoportok által pedig élelmiszercsomagokkal segíti azokat a családokat, melyek sok gyermeket nevelnek, és azokat az időseket, akik egyedül maradtak és nem kapnak támogatást családjaiktól. A szervezet úgy véli, így tud leggyorsabban és közvetlenül segíteni ott, ahol a legjobban rászorulnak a Kárpátalján élők.

A Karitász folytatja a segélyszállítmányok Ukrajnába juttatását. Amellett, hogy a barabási osztópontról a Beregszászi Szent Anna Karitász rendszeresen hoz tartós élelmiszer-adományt, a következő hetekben újabb konvoj indul majd Munkácsra.

karitasz.hu/TV21 Ungvár/CsA