A házi kedvencek határ­átlépéséről

2022. április 24., 10:29 , 1104. szám

„Ha úgy alakul a helyzet, hogy külföldre kell menekülni, szeretném a kiskutyámat is magammal vinni. Mi szükséges ehhez?”

– Aki arra készül, hogy a háziállatával lépi át a határt, annak a következőkről kell gondoskodnia:

• végeztesse el az állat mikrochipes azonosítását;

• vizsgáltassa ki az állatorvossal és adassa be a házi kedvencnek az Európai Unióban megkövetelt oltásokat, főként a veszettség ellenit; emellett érvényes igazolást kell felmutatnia arról, hogy az állat elégséges számú antitesttel rendelkezik a veszettség kórokozója ellen;

• szerezze be a kutya európai szabványú állategészségügyi bizonyítványát (ветеринарно-санітарний паспорт).

Az oltás és az állat kivizsgálása az állatorvos feladata. Célszerű valamelyik állami állategészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe venni, esetleg olyan magánintézményét, amely garantálni tudja, hogy igazolásait a hatóságok is elfogadják.

Az állat bőre alá beültetett mikrochip a házi kedvenc azonosítását szolgálja, és a tulajdonosáról is tartalmaz információkat. Az Európai Unió területére történő belépéskor a mikrochip ellenőrzése kötelező. A chipelés, ami állítólag fájdalommentes beavatkozás, rendszerint fizetett szolgáltatás az állatorvosi rendelőkben.

Az állategészségügyi bizonyítványért az Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat területileg illetékes részlegéhez kell fordulnia. Az okmány kiállításához be kell nyújtani: a bizonyítvány kiállítása iránti kérelmet; az állat klinikai kivizsgálásának eredményeit; az igazolást a profilaktikus kezelések, oltások elvégzéséről, beleértve a veszettség elleni védőoltás beadását. A dokumentum kiadásáért csekély illetéket kell fizetni (korábban 51,29 hrivnya volt). Az eljárási idő egy hónap. A bizonyítvány az állat kimú­lásáig érvényes. A bizonyítvány kiadásának a hatóság általi megtagadása esetén a bírósághoz lehet fordulni. A hatóság azonban jogosan utasítja el a dokumentum kiadását, ha az állat kivizsgálása nem lehetséges, vagy nem rendelkezik az előírt oltásokkal.

Megjegyezném, hogy az állatok határátlépésének szabályai – néhány általános előírástól eltekintve – országonként eltérők, és bármikor megváltozhatnak, ezért érdemes indulás előtt tájékozódni a célország illetékes hatóságának weboldalán. Az ukrajnai háború kitörése után az európai uniós országok némelyike ideiglenesen egyszerűsítette a belépést az Ukrajnából háziállattal érkezők számára. Az egyes országok között azonban eltérések lehetnek a könnyítések tekintetében is.

Lengyelországban az oltás és okmányok nélkül érkező kisállat-tulajdonosokat sem fordítják most vissza. A hiányosságokról természetesen tájékoztatni szükséges a lengyel határőrség munkatársát. Ha a belépő úti célja Lengyelország, a tulajdonosnak kérelmeznie kell az állattal való helyváltoztatást az ország területén. Aki csak átutazik Lengyelországon, annak az EU-tagországon át történő tranzitálásra kell engedélyt kérnie. A továbbiakban az állatorvos beoltja az állatot veszettség ellen (amennyiben nincs beoltva), ellátja az azonosító mikrochippel. Ezek után a hatóságok engedélyezik a határ átlépését.

Magyarországon hasonló az eljárás az oltatlan, chipeletlen állatok esetében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az állat tulajdonosának határátlépéskor egy regisztrációs lapot kell kitöltenie. A gazdik az oltás és chipelés lehetőségéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztályának állategészségügyi szolgálatánál érdeklődhetnek, de sokszor a menekülteket segítő jótékonysági szervezetek munkatársai és az önkéntesek is rendelkeznek a szükséges információkkal. A Magyar Állatorvosi Kamara fővárosi szervezetének weboldala (http://maokbudapest.hu/ukr/) megadja azoknak a budapesti állatorvosi rendelőknek a címét, amelyek ingyen elvégzik az ukrán állampolgárok kutyáinak és macskáinak chipelését, valamint veszettség elleni oltását.

hk