Mostantól csak néhány határátkelőn lehet vámmentesen személygépkocsit behozni

2022. április 25., 15:47 , 1105. szám

Ukrajnában csökkentették azon határátkelőhelyek számát, amelyeken át az Európai Unióban vásárolt gépkocsik vámmentesen hozhatók be és regisztrálhatók. Az intézkedés célja csökkenteni a határátkelőhelyeken kialakult sorokat – jelentette a korrespondent.net Musztafa Najem infrastrukturális miniszter-helyettesnek a Telegramon megjelent tájékoztatása alapján.

A rendelkezés hétfőn lépett életbe. Mostantól az EU-ból személyes használatra behozott autókat csak hét ellenőrzőponton lehet elvámolni. Négy ezek közül a lengyel határon működik, a Szlovákiával közös határszakaszon a kisbereznai átkelőhelyet jelölték ki erre a célra, az ukrán–magyar határon pedig a haranglábi és kaszonyi átkelőhelyeket vehetik igénybe a frissen vásárolt személygépkocsival hazatérők.

A miniszterhelyettes emlékeztetett, hogy a nyugati határon napok óta hatalmas sorok voltak megfigyelhetők az átkelőhelyeken a behozott személygépkocsik számának hirtelen megugrása miatt.

„Az új járművek nyilvántartásba vétele objektíven sok időt vesz igénybe, ezért az önkéntesek a humanitárius szállítmányokkal – katonai felszerelésekkel, élelemmel, gyógyszerekkel – egész nap a hatalmas sorokban vesztegelnek” – mutatott rá Najem.

Elmondása szerint Ukrajna partnereit „megdöbbentette” a vám eltörlése után a határon megjelenő prémium kategóriájú autók száma. Najem szerint a határozat életbelépését követő első nyolc nap folyamán 14 300 személyautót hoztak be Ukrajnába, köztük több tucat BMW X5-öt, Mercedes-Benz S-osztályt, Audi Q7 2022-t, sőt egy Cadillac Escalade-ot is hárommillió hrivnyáért.

Mint ismeretes, április 1-jén életbe lépett a kormány határozata, mely a hadiállapot idejére eltörölte a behozott gépkocsik után fizetendő vámot. A kezdeményezéssel eredetileg az önkéntesek munkáját szándékoztak egyszerűsíteni, akik Ukrajnába szánt humanitárius szállítmányokat adnak át a határon.

Ukrajnában mostanáig köztudottan magas behozatali vámot vetettek ki a személygépkocsikra, amelynek mértéke alapvetően a jármű motortérfogatától függött. Az előzetes becslések szerint a vám és egyéb illetékek eltörlése után a behozott járművek ára esetenként akár 70%-kal is csökkenhetett.

(ntk/korrespondent.net)