Idén 20% körüli inflációra számíthatunk

2022. április 25., 09:03 , 1104. szám

A nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya stabilitásának és vásárlóerejének megőrzésére összpontosít az Ukrán Nemzeti Bank (NBU).

Ismét válthatunk valutát

Múlt héten közölték, az NBU ismét lehetővé tette a kereskedelmi bankok számára, hogy valutát adjanak el a lakosságnak. Közleményében a jegybank rámutatott, a bankok általi valutaértékesítés újraindítása segít visszaszorítani az illegális pénzváltók működését.

Ugyanakkor az NBU megszabta, hogy a valuta eladási árfolyama legfeljebb 10%-kal térhet el a jegybank által megállapított hivatalos árfolyamtól (amely február 24. óta rögzített), a vételi árfolyam pedig nem lehet alacsonyabb a hivatalosnál. Az NBU jelezte azt is, hogy bizonyos kivételektől eltekintve változatlanul tilos a bankok számára a készpénz nélküli valutaértékesítés magánszemélyeknek.

Egyelőre marad a rögzített hrivnyaárfolyam

Mint ismeretes, a NBU a háború első napjaitól 29,5 hrivnya/dolláron rögzítette az ukrán nemzeti valuta árfolyamát, s ez előreláthatóan így is marad a háború végéig. A jegybanknál jelezték, tisztában vannak vele, hogy az árfolyam elhúzódó rögzítése bizonyos egyensúlyi problémákhoz vezethet makrogazdasági szinten. Ugyanakkor rámutatnak, a devizaügyletekre vonatkozó adminisztratív korlátozások fenntartása továbbra is fontos előfeltétele a makrogazdasági stabilitás megőrzésének Ukrajnában.

„A nemzeti bank ezzel együtt arra törekszik, hogy amint a devizapiac önkiegyensúlyozó képessége helyreáll, visszatérjen a lebegő árfolyamú inflációs célkövető rendszerhez” – áll a közleményükben.

Mi gerjeszti az inflációt?

Ami az inflációt illeti, annak mértéke idén meghaladhatja a 20%-ot. A nemzeti bank előrejelzése szerint az áruk és szolgáltatások árának emelkedése elsősorban a termelési folyamatok zavaraiból, az ország egy részének az ellenség általi ideiglenes megszállásából adódó logisztikai problémákból, a közlekedési infrastruktúra tönkretételéből és ennek következtében a kínálatnak a régiók közötti egyenetlen eloszlásából adódik majd. Az infláció mértékét a hrivnya még a háború előtt bekövetkezett leértékelődésének átgyűrűző hatásai és a világszerte magas energiaárak is befolyásolják. Mindez nyomást gyakorol majd az üzemanyag­árakra, illetve azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak az árára, amelyeknek önköltségében jelentős az energiahordozók aránya.

Az árnövekedést ugyanakkor visszafogják az NBU és a kormány intézkedései, köztük a hrivnya árfolyamának ideiglenes rögzítése, ami megfékezi a várakozások valószínűsíthető romlását és az importáruk drágulását. Ugyancsak az infláció ellen hathat az adócsökkentés, ideértve az import közvetett megadóztatását, a lakás- és kommunális szolgáltatások árának rögzítése, valamint egy sor élelmiszer és az üzemanyagok árának adminisztratív szabályozása. Az inflációt várhatóan az is visszafogja, hogy egyes mezőgazdasági terményekből a korlátozott exportlehetőségek miatt túlkínálat alakul ki az országban.

Az NBU jelezte, hogy szükség esetén ismét alkalmazni fogják a kamatlábat és a többi monetáris eszközt, hogy kordában tartsák az inflációs várakozásokat, majd fokozatosan csökkentsék az inflációt a monetáris transzmissziós csatornák működésének helyreállítása után.

A jegybank a háború kitörése óta másodszor is 10%-on tartotta a diszkontrátát.

(zzz/bank.gov.ua/epravda.com.ua/korrespondent.net)