Béketárgyalás: Mi lesz a határokkal?

2022. április 27., 11:10 , 1105. szám

A Meduza portál forrásai szerint az ukrán–orosz béketárgyalás egyik legfontosabb megoldatlan kérdését Ukrajna háború utáni határai jelentik.

„A megállapodástervezetben szerepel egy cikkely, mely szerint a kezes országok garantálják Ukrajna biztonságát a térképen feltüntetett határai között. A térkép a megállapodás mellékletében található. De ez a melléklet még nem készült el” – mondja a Meduza egyik forrása.

Az ukrán tárgyalóküldöttséghez közeli forrás szerint Kijev álláspontja egyszerű: az orosz csapatokat ki kell vonni minden, a háború alatt elfoglalt területről. De Oroszországnak esze ágában sincs csak úgy elhagyni Ukrajnát.

Egy Moszkvához közeli forrás elmondta, az orosz kormányzat nem mondott le a tervről, hogy „elvegyék a tengert Ukrajnától” (Ukrajna Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben érintkezik a Fekete-tengerrel). Egy másik forrás szerint megtörténhet, hogy Oroszország – a tárgyalások menetétől függetlenül – „nem adja vissza” Kijevnek Herszon megyét. Moszkva Mariupolt se hagyná meg Ukrajnának, „különben végképp érthetetlen, hogy mi végre volt ez az egész”.

Nem sok kétséget hagynak az orosz szándékokat illetően Rusztam Minnyekajev vezérőrnagynak, az oroszországi központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettesének szavai, aki múlt szerdán kijelentette, az orosz hadseregnek a „különleges hadművelet” második szakaszában teljes ellenőrzése alá kell vonnia a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát.

A tábornok az MTI szerint elmondta, hogy a Donyec-medence feletti ellenőrzés szárazföldi folyosót nyit a Krím felé, és érinti az ukrán agrár- és kohászati export jó részét lebonyolító fekete-tengeri kikötőket. A Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

Reagálva az orosz katonai vezető nyilatkozatára, Volodimir Zelenszkij péntek esti videóüzenetében meggyőződésének adott hangot, hogy nem csupán Ukrajna elfoglalása szerepel a Kreml tervei között.

„Nos, ez csupán megerősíti azt, amit nemegyszer elmondtam: az ukrajnai orosz inváziót csak a kezdetnek szánták, aztán más országokat is el akarnak foglalni. Természetesen védekezni fogunk, ameddig szükséges, hogy megtörjük az Oroszországi Föderációnak ezt az ambícióját. De minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet győzelmében a halál felett, velünk kell harcolnia. Segíteniük kell nekünk, mert mi lettünk az elsők ezen az úton. És ki következik?” – tette fel a kérdést az államfő.

Egyébként a Meduza fentebb idézett cikkében azt állítja, hogy a felek két megállapodás-tervezeten dolgoznak. Az első egy politikai egyezmény Ukrajna semleges, atomfegyvermentes státuszáról és azokról a biztonsági garanciákról, amelyeket a kezes országoknak kell nyújtaniuk orosz agresszió esetén. A második a „kultúrák kölcsönös tiszteletéről” szólna, ami azt jelenti, hogy az országok paritásos alapon működnének együtt a kultúra terén. Például, ha Ukrajnában megnyitnak egy bizonyos számú orosz nyelvű iskolát, akkor Oroszországban azonos számú ukrán tannyelvű iskolát kell nyitni.

A portál orosz forrásai szerint a megállapodás a „kultúrák kölcsönös tiszteletéről” elsősorban a nyelvvel kapcsolatos kérdéseket érintené. A dokumentum abból indul ki, hogy „lehet orosz nyelv Ukrajnában”, feltéve, hogy az ukrán azonos arányban lesz jelen Oroszországban, írja a Meduza egy az ukrán delegációhoz közel álló beszélgetőtársra hivatkozva. A portál úgy értesült, a szóban forgó dokumentumban foglaltak Magyarországra és Lengyelországra is vonatkozhatnak.

A kölcsönös tiszteletre, „tükörtiszteletre” alapozó megállapodás lehetőségére korábban Volodimir Zelenszkij elnök is utalt az orosz újságíróknak a háború kitörése után adott első interjújában: „Több mint 100 nemzetiség él az országban. Tehát azt mondtuk, hogy csak a tükörtisztelet. Megállapodás a történelem, a nyelvek, a kulturális értékek tükörtiszteletéről minden szomszéddal. Ezt elfogadom. Biztos vagyok benne, hogy a mi népünk ezt elfogadja, ha akarja, mert így is, úgy is a nép választottjai fognak szavazni róla” – idézi az ukrán államfőt a Meduza.

(hk/meduza.io/MTI)