Tizenegy törvényt fogadott el a Legfelső Tanács

2022. április 27., 09:09 , 1105. szám

Április 21-én ismét ülésezett Ukrajna Legfelső Tanácsa. A Rada 11 törvényt fogadott el, s további nyolcról szavazott első olvasatban.

A képviselők egyebek mellett döntöttek arról, hogy május 25-ig meghosszabbítják a hadiállapotot. A parlament egyszerűbbé tette a munkanélküli státusz megszerzését és a munkanélküli segély folyósítását. A 7 194. számú törvényjavaslat megszavazásával a honatyák engedélyezték az orosz agressziót támogatók vagyonának elkobzását bírósági határozat alapján.

A képviselők a 4 284. számú törvényjavaslat elfogadásával a Szovjetunió és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság államhatalmi és közigazgatási szervei által kiadott csaknem 1 300 jogalkotási aktusáról mondták ki, hogy nem alkalmazhatók Ukrajna területén. Amint azt Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnöke megjegyezte, a törvény végrehajtása lehetővé teszi az ukrán joganyagot oly sűrűn belepő „jogalkotási szükségtelenségek” eltávolítását. Ezenkívül néhány, Ukrajnában máig hatályos törvénykönyv megszabadul a szovjet termi­nológiától – idézi Sztefancsukot a parlament weboldala. A házelnök szerint mindez javítani fogja az ukrán törvénykezés minőségét, ami az ukrán parlament egyik alapvető feladata.

Emellett a honatyák vissza kívánják hívni Viktor Medvedcsuk képviselőt (OPZZS) az emberi jogokkal és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó parlamenti bizottságból. A Rada mentesíti a deklarálási kötelezettség alól az Ukrán Fegyveres Erők javára tett adományokat, beszerzéseket.

Vitalij Bezhin, a közigazgatási és területi berendezkedéssel összefüggő kérdésekben illetékes parlamenti albizottság vezetője a Facebook közösségi oldalon számolt be róla, hogy a Legfelső Tanács elfogadta első olvasatban a 7269. számú törvényjavaslatot, mely a helyi önkormányzatok működését lesz hivatott szabályozni hadiállapot idején. A dokumentum előírja többek között, hogy azokon a területeken, ahol nem folynak harcok, a kistérség vezetője gyakorolhatja a helyi tanács bizonyos jogköreit. Vonatkozik ez többek között az Ukrán Fegyveres Erők szükségleteire fordítandó eszközök átadására, a vagyon- és közműkezelésre, a jogsegélyközpontok létrehozására, a természeti katasztrófák, veszélyes hulladékok okozta vészhelyzetek elhárítására, a helyi programok módosítására.

Ugyancsak a településvezető jogkörei közé utalná a készülő dokumentum ideiglenesen a végrehajtó bizottság létszámának módosítását, struktúrájának jóváhagyását, az önkéntes települési szerveződések irányítását, a helyi költségvetés pontosítását (a megyei katonai közigazgatás vezetőjének tájékoztatásával). A törvényjavaslat emellett lehetővé tenné hadiállapot idején, hogy a közösség vezetője elbocsásson tisztségükből önkormányzati alkalmazottakat és versenyeztetés nélkül vegyen fel újakat; illetve szabályozná a helyi önkormányzatok és a katonai közigazgatások viszonyát. Ezen túlmenően a dokumentum kitér a lakosságnak nyújtandó adminisztratív szolgáltatások biztosítására is, figyelembe véve a háborús helyzettel járó adottságokat, például a korlátozott hozzáférést az állami nyilvántartó rendszerekhez.

Bezhin jelezte, a Legfelső Tanács felére csökkentette a módosító indítványok benyújtására rendelkezésre álló időt, az általa vezetett albizottság az Elnöki Hivatallal, az illetékes minisztériumokkal, a parlamenti frakciókkal és képviselőcsoportokkal, valamint az Ukrán Városok Szövetségével együttműködésben dolgozik a törvényjavaslat előkészítésén a második olvasatban való tárgyalásra. A tervek szerint május elején tűzné ismét napirendjére a parlament a dokumentumot.

(zzz/rada.gov.ua/korrespondent.net)