Biztosítékok vagy garanciák?

2022. április 29., 09:48 , 1105. szám

Folytatódtak az egyeztetések Ukrajna lehetséges biztonsági garanciáiról a háború utáni időkre.

Legutóbb az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Lengyelország, Románia, valamint az EU és a NATO vezetőinek részvételével került sor távértekezletre, amelyről az Interfax–Ukrajina számolt be a Reuters nyomán.

A francia elnök szóvivője szerint, akit a Reuters idéz, a szövetségesek megbeszélték, miként garantálhatnák Ukrajna biztonságát a háború után, ha az ország nem része a NATO-nak és automatikus védelmi mechanizmusának (az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye).

„Országunk (Franciaország – a szerk.) kész biztonsági garanciákat nyújtani. Ezek katonai szállítások lennének, hogy meg tudjon birkózni egy újabb támadással, vagy esetleg olyan garanciák, amelyek lehetővé teszik, hogy az Ukrajnát ért támadás esetén fel tudjuk mérni, hogyan segíthetünk neki” – közölte a francia tisztviselő.

Szerinte ezek a garanciák inkább arra a védelmi záradékra fognak emlékeztetni, amely az Európai Unió tagjai között jelenleg is létezik, nem pedig a NATO 5. cikkelyéhez hasonló védelmi mechanizmusra, amely automatikus katonai támogatást ír elő az egyik tagállam elleni támadás esetén.

Hasonlóan óvatosan nyilatkozott az Ukrajnának nyújtandó garanciákra vonatkozó újságírói kérdésre a Jevropejszka Pravdának adott múlt pénteki interjújában Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes, aki megerősítette, hogy folynak az egyeztetések e témában. Nuland garanciák helyett a biztosítékok kifejezést használta, s amikor az újságíró rákérdezett: „Vagyis »biztosítékok«, nem »garanciák«?”, megerősítette: „Pontosan mondtam, amit mondtam. És most csak ennyit mondhatok nyilvánosan.”

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója ezzel együtt bizakodónak tűnt.

„Ami Ukrajna biztonságának lehetséges garantálóit illeti: a politikai tanácsadók szintjén egyeztetések folynak azokkal az országokkal, amelyek kijelentették, hogy készek megvitatni a garanciákat, amelyeket vállalhatnak. Természetesen különböző garanciacsomagokról volt szó. Fontos számunkra a fegyverellátás, a légtér lezárása, a katonai konzultációk és a fegyverek gyors beszerzésének további lehetőségei. Úgy gondolom, hogy ezek a kérdések legfeljebb egy héten belül lezárhatók” – jelentette ki Podoljak az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában múlt szombaton.

Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője viszont az Ukrajnát támogató országok keddi németországi tanácskozása előtt értésre adta, hogy a biztonsági garanciák tekintetében nem változott Ukrajna álláspontja.

„Elég volt az »assurances«-ból (biztosítékokból – a szerk.). Ukrajnának valódi biztonsági garanciákra van szüksége. Nem lesz Budapest–2” – írta a Twitteren.

Jermak szerint azoknak, akik Bucsa, Odessza, Mariupol, más városok fájdalmai, a több ezer megölt, halálra kínzott, megerőszakolt ember, gyermek ellenére is erre törekednek, sem eszük, sem szívük nincs. Vagy egyszerűen támogatják ezeket a bűncselekményeket – tette hozzá.

(zzz/interfax.com.ua/eurointegration.com.ua)