Elkészült és átadták a Beregszászi kistérség szociális kártyarendszerének programját

2022. április 29., 17:09 , 1106. szám

A Beregszászi kistérség polgármesteri hivatala megkapta a gyártóktól a számítógépes programot a kistérségünkben élő rászoruló családok, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára kialakított kártyarendszerhez, melynek révén az igénylők hozzájuthatnak a humanitárius segélyekhez.

A segélyek kiadásában részt vevők számára a napokban prezentációt tartottak a Beregszászi kistérség Szociális Kártyája elnevezésű program kísérleti projektjéről. A plasztikkártya segítségével egy információs bázist hoznak létre a segélyt igénylő személyeket illetően, mely tartalmazza majd az állampolgárok nyilvántartásba vételét, azok adatait, kedvezményeit, valamint a kapott támogatás típusát és mennyiségét. A szociális kártya érvényességi ideje 3 hónap, ezt követően meg kell majd újítani.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere ismertette a rendszer előnyeit a szomszédos kistérségek vezetőivel is, s a segítségnyújtás jelentőségét kiemelve aláhúzta: „Nekünk az a fontos, hogy segítsünk a kollégáknak az átláthatóság felépítésében és abban, hogy maximálisan igazságos tudjon lenni a humanitárius segélynek a kiosztása. Ez a háború még hosszú ideig eltarthat, ezért be kell, hogy rendezkedjünk az átláthatóság, az igazságosság, valamint a fenntarthatóság mellett.”

A humanitárius segélyek kártyás elosztási rendszerének kidolgozását és bevezetését a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat indítványozta.

„A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat első perctől szerette volna, hogy létrejöjjön egy szociáliskártya-rendszer vidékünkön, hiszen a segélyek mértéke korlátozott, és azt egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy legyen olyan személy, aki három-négy helyen is kap az adományból, és legyen olyan, aki sehol nem tud hozzájutni. Ezért fontos, hogy létrejöjjön ez a kártyás rendszer” – magyarázta Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője, majd hozzátette: „Örülök neki, hogy a polgármester úr ezt szorgalmazta, és végig is viszi a polgármesteri hivatal az ötletet. Nagyon jó, hogy több szervezet is csatlakozik hozzá, hiszen ezáltal egymás munkáját is tudjuk segíteni.”

Az előadáson részt vett Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere is, aki elmondta, mindenképp szeretnék alkalmazni a kártyát, azonban annak gyakorlatban való használata még sok kérdést vet fel, ugyanakkor a Beregszászi kistérség gyakorlata például szolgál majd számukra is.

„Úgy gondolom, hogy sokkal átláthatóbb lesz a rendszer, és jobban fogjuk tudni alkalmazni a menekültek körében is. Az más kérdés, hogy a saját lakosaink körében hogyan fogjuk tudni alkalmazni ezt abban az esetben, ha nem akarnak bekapcsolódni a karitatív szervezetek és egyházak ebbe a vérkeringésbe, mert akkor nekünk nincs jogunkban adni a saját lakosainknak, csak a menekülteknek. Ha az összhang kialakul a karitatív szervezetekkel és az egyházakkal, akkor úgy gondolom, hogy működni fog a saját lakosainkkal kapcsolatban is” – fogalmazott Oroszi József.

Babják Zoltán elmondta, hogy a program felhasználását természetesen ingyenesen felajánlják a kistérségeknek, azonban a kártyákat és az azokhoz szükséges kártyaleolvasó készülékeket is meg kell rendelni. „Szerintem a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) ebben is szerepet tud majd vállalni, és a KHÖT elnökségével együtt keresünk majd forrást arra, hogy a szomszédos kistérségek számára is finanszírozni tudjuk ezt a támogatást. Mi már készítjük az adminisztrátorainkat a kártyáknak a kiadására, s nézzük a gyakorlati hiányosságait, illetve pluszait.”

A beregszászi kistérségi szociális kártyát a jövőben minden, a kistérség területén élő család igényelheti. A plasztikkártyák kiosztása a közeljövőben kezdődik meg, s ennek köszönhetően a kistérségben élő szociális támogatást igénylő családok, valamint az orosz invázió miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek számára tudnak egy átlátható és igazságos rendszer alkalmazásával támogatást nyújtani.

TV21 Ungvár/CsA