Hol vagytok, székelyek? Van még behoznivaló magyar vonalon a népszámláláson

2022. április 29., 12:32 , 1105. szám

„Székelyföld nélkül nem lesz meg az egymillió erdélyi magyar” – figyelmeztet Horváth Anna, az RMDSZ országos népszámlálási munkacsoportjának vezetője. Míg a Partium jól, Maros és Kovászna megye a középmezőnyben teljesít, Hargita megye csak a 31. helyen áll az idei cenzus önkitöltős szakaszának 5. hetében.

„Ha Székelyföldön az alulszámlálás az országos átlag felett lesz, nem lesz meg az egymillió magyar, ez mindenki számára egyértelmű kell hogy legyen. A Partium, a szórvány bármilyen jól teljesíthet, Székelyföld nélkül nem lesz meg” – hívta fel a figyelmet április 19-i kolozsvári sajtótájékoztatóján Horváth Anna.

A szövetség ügyvezető alelnöke Barna Gergő szociológussal, a magyar népszámlálási kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnökével közösen ismertette a cenzus önkitöltős szakaszának erdélyi magyarságra vonatkozó adatait.

Horváth Anna úgy fogalmazott, hogy a romániai magyar kisebbség számára a népszámlálás létkérdés, és nem a statisztikákról szól: Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbségeként a végeredmény a román állammal való hivatalos kapcsolatunkat, az európai státusunkat is befolyásolja – írja a Krónika.

(vajma.info/Kárpátalja)