Újabb nagy értékű magyarországi támogatást jelentett be Azbej Tristan

2022. április 29., 21:21 , 1106. szám

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps – Magyarország segít program megvalósításáért felelős államtitkár, Azbej Tristan április 29-én, pénteken Kárpátaljára látogatott.

Egynapos munkalátogatásának első állomásán az ungvári járási Szürte településen az Italia Snack & Pizza vendéglátó egységben megtekintette a Hungary Helps által biztosított Egytál­étel program keretében történő ételdobozolást. Ez a vendéglátó egység március 24-én csatlakozott az Egytálétel programhoz. Az étteremben naponta mintegy 320 adag ételt készítenek. Azbej Tristan a helyszínen betekintett a folyamatba, sőt személyesen is segített az ételek dobozolásában.

– Kellő figyelmet fordítunk a menü összeállítására, hogy változatos, húsban gazdag ételekkel tudjunk szolgálni. Éttermünk az ungvári vasútállomásra, a csapi iskolába és Kisszelmencre szállít naponta átlagosan 320 adag ételt – mondta Mihovics Mihály, az Italia Snack & Pizza pultosa.

Mint ismeretes, a Hungary Helps – Magyarország segít program keretéből a dr. Grezsa István kezdeményezésére 2022. március 16. óta számos humanitárius program valósul meg Kárpátalján és Ukrajnában. A program helyszíni megvalósítását a KultúrKaravánt működtető Terrareklám Kft. és annak munkatársai, illetve részben a Munkácsy Mihály Magyar Ház munkatársai vállalták fel.

Ezt követően az államtitkár Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi székházában megbeszélést tartott a szervezet vezetőivel.

– A látogatásom célja kettős, egyrészt Magyarország és kormánya szolidaritási üzenetét hoztam el ide, Ukrajnába. Magyarországra számíthatnak az ukrajnai konfliktus áldozatai – jegyezte meg a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a megbeszélést követően. – Az elmúlt két hónapban Magyarország több mint 640 ezer háborús menekültet fogadott be. Magyar családoknál ukrán háborús menekültek élnek, magyarországi iskolákban ukrajnai menekültek tanulnak, magyar kórházakban ukrán emberek gyógyulnak. Megadtuk az alapvető segítségnyújtás legkülönbözőbb formáit.

Mindezzel együtt úgy döntöttünk, segítünk azoknak az ukrán embereknek is, akik ezeket a háborús időket hazájukban szeretnék átvészelni. Az elmúlt időszakban a Magyarország segít program keretében több mint 2 milliárd forint értékben indítottunk segélyszállítmányokat Magyarországról Ukrajnába, illetve támogattunk karitatív kezdeményezéseket, ahol a belső menekülteket és a nehéz helyzetű kárpátaljai magyarokat élelmiszerrel segítjük az Egytálétel program keretében. A mostani látogatásomnak az egyik apropója, hogy bejelenthetek egy újabb támogatást. Magyarország kormánya 320 millió forint értékben indít újabb karitatív programokat Kárpátalján és Ukrajna-szerte. Ide tartozik a háború kárvallottainak élelmiszer-ellátása, de ide tartozik egy gyógyszerszállítmány is, mely a jövő héten fog megérkezni 210 millió forint értékben.

A KMKSZ képviselőivel találkoztam, és büszkék vagyunk az ukrajnai magyarságra, akik magyar kulturális hagyományaikat és indentitásukat megőrizve, de igaz ukrán hazafiként segítik honfitársaikat, akik a háborús övezetekből Kárpátaljára menekültek. A szolidaritásnak, a nagyvonalúságnak és az együvé tartozásnak a legszebb jeleit mutatják – hangsúlyozta az államtitkár.

Barta József, a KMKSZ ügyvezető alelnöke, a megyei tanács képviselője az államtitkárral folytatott megbeszélésen áttekintetve a Kárpátalján a háború kezdete óta kialakult helyzetet, kiemelte:

– Fontos az a támogatás, amit Magyarországtól kapunk, politikai, gazdasági és humanitárius téren. A Magyar Országgyűlés egyhangúan elfogadott egy határozatot, melyben kimondja, hogy Ukrajnában agresszió történt és az agresszor Oroszország. Magyarország mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban támogatott szankciókat. Ezenkívül csatlakozott azon országokhoz, akik felajánlották Ukrajnának a gyorsított eljárásban történő csatlakozását az EU-hoz.

Az a humanitárius segítség, amelyet Magyarország nyújt Ukrajnának, egyedülálló. Ennek egy része azokba a régiókba megy, ahol a harci cselekmények zajlanak, a hadseregnek, akik védenek minket, a másik része pedig Kárpátalján marad. Eddig hivatalosan 230 ezer menekült érkezett megyénkbe, nem hivatalosan több mint félmillió menekültet fogadtunk és látunk el. Ez rendkívül nagy terhet ró az itt élőkre és az önkormányzatokra. Ebben a KMKSZ aktivistái is részt vesznek, hiszen a magyarlakta vidéken is nagyon sok menekült van. Magyarország támogatja Ukrajnát, Kárpátalját, a kárpátaljai magyarokat, jó szomszédként nélkülözhetetlen segítséget nyújt mind az élelmiszer-, mind a gyógyszerellátásban – hangsúlyozta Barta József.

A megbeszélést követően a résztvevők átvonultak az ungvári görög katolikus parochia udvarára, ahol Azbej Tristan államtitkár a program keretében ünnepélyesen átadott egy Mercedes Sprinter kisbuszt a görög katolikus egyház részére, s köszönetet mondott azért a jószolgálatért, amit az emberiesség ügyében tesznek.

– Isten áldja önöket és azokat is, akiket segítenek! – mondta Azbej Tristan államtitkár.

Az egyház képviseletében Vaszil Busko ceholnyai parochus és Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar ajkú hívekért felelős helynöke mondott köszönetet.

Az államtitkár ezt követően Munkácson a Munkácsy Mihály Magyar Házban beszélgetést tartott a Hungary Helps által biztosított Egytálétel programban érintett helyi vállalkozókkal.

A programsorozat célja kettős: elsődleges cél humanitárius segítséget nyújtani a menekültek és rászorulók számára, másodlagos cél a helyi vállalkozók segítése. A program keretében közel 55 ezer adag ételt adtak át mostanáig 24 helyszínen 7 étterem bevonásával és 72 fő foglalkoztatásával.

– Szolidaritási és humanitárius tényfeltáró látogatásra érkeztem Kárpátaljára. Magyarország álláspontja egyértelmű: kiállunk a háború civil kárvallottjai mellett. Ez a szolidaritás üzenetén kívül a cselekvő karitatív tevékenységben is megjelenik. Az elmúlt 2 hónapban a Magyarország segít program keretében 2 milliárd forint értékben indítottunk segélyszállítmányokat és támogattunk karitatív tevékenységet. 1 300 tonnányi segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára, valamint támogattuk az Egytálétel programot, ahol naponta 1 600 adagot osztanak ki a legrászorulóbbak között, többségében a belső Ukrajnából érkezettnek – fogalmazott az államtitkár, és a terveket illetően elmondta: a magyar kormány további 200 millió forinttal támogatja a program folytatását, 120 millió forintot szán egyéb karitatív segély támogatására, valamint jövő héten érkezik Magyarországról egy gyógyszereket és egészségügyi készítményeket, eszközöket tartalmazó szállítmány.

Végezetül köszönetet mondott minden magyar és helyi partnerüknek azért, hogy együtt szolgálhatják a szenvedő és el­esett menekülteket.

A sajtótájékoztató után Azbej Tristan a Monarchia étteremben megkóstolta a menekültek részére készített egytálételes ebédet, majd folytatta kárpátaljai útját.

rv