Idén sem marad el a szobrásztábor

2022. május 1., 09:48 , 1106. szám

A Pro Arte – Munkács civil szervezet által életre hívott nemzetközi szobrásztáborban az elmúlt tíz év során rengeteg ismert művész megfordult a világ különböző pontjairól. Az alkotótábornak köszönhetően Kárpátalja számos települése gazdagodott itt készült köztéri szobrokkal.

Mivel Ukrajnában jelenleg háború dúl, a legtöbb külföldi művész idén visszamondta utazási szándékát az országba. Matl Péter szobrászművész viszont ennek ellenére is ragaszkodik a találkozó megtartásához, ezért főként ukrajnai művészekre számít a május végén kezdődő alkotóhéten.

„Az idei alkalmat szinte ünnepi hangulatban telt nagy készülődés előzte meg, hiszen immár a tizedik szobrásztábor kerül megrendezésre” – fogalmazott Matl Péter. A szervezők úgy remélték, hogy erre az alkalomra időben elkészül a Beregszentmiklóson létrehozott szoborpark is, ám az élet közbeszólt – mondta a szobrászművész.

A szobrásztábor megvalósulásáért felelős nemzetközi pályázatra szinte senki nem jelentkezett, viszont az országban jelenleg zajló háborús cselekmények miatt Kárpátaljára érkezett Matl Péter több művésztársa is, akikkel összefogva idén is megvalósulhat a már hagyományos szobrásztábor.

„Az alkotás, a munka mindig felszabadít” – hangsúlyozta Matl Péter, ezzel is biztatva művésztársait, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez és valósítsák meg együtt az idei alkalmat, kicsit megkönnyítve ezzel a viharvert lelkeket.

A szobrászok minden évben más-más tematikát dolgoznak fel. A tavalyi, kilencedik nemzetközi szobrásztábor témája az új lélegzet volt, ami a világjárvány nehézségei utáni új életet volt hivatott szimbolizálni. Az idei szobrásztábor témája a víz lett volna, viszont az országban jelenleg zajló események tükrében az idei tábor témája az, hogy nincsen téma – fogalmazott a szobrászművész. A szervezők azt szeretnék, hogy minden művész próbálja meg kőbe, acélba és fába önteni mindazt, ami a szívében, a lelkében lakozik most.

A szervezők a szobrásztábor során készített műveket szeretnék felajánlani annak az öt magyarországi településnek – Záhonynak, Tiszabecsnek, Lónyának, Barabásnak és Beregsuránynak –, amelyek hatalmas részt vállaltak az otthonukat elhagyók megsegítésében, ezzel is meghálálva azt a hatalmas segítséget, amelyet Magyarország nyújt a mostani vészterhes időkben.

TV21Ungvár/K. K.