Az örökség elfogadásáról hadiállapot idején

2022. május 3., 11:50 , 1105. szám

„A fiamat valahová északra vezényelték, nem sokkal azután, hogy meghalt az apja. Nem érkezett megírni a kérvényt a közjegyzőnél. Mi lesz így az örökségével? Én sem voltam még a közjegyzőnél, de úgy hallottam, hogy nem is dolgoznak. Kihez forduljak?”

– Az örökség elfogadásának általános, a Polgári törvénykönyv 1270. cikkelyének 1. pontjában rögzített szabálya szerint az örökség elfogadásának határideje hat hónap, az örökség megnyílásától, vagyis az örökhagyó halálának napjától számítva. Ebben az időszakban az örökösnek, aki át kívánja venni az örökséget, de megnyílásának időpontjában nem élt életvitelszerűen egy háztartásban az örökhagyóval, kérvényeznie kell az örökség elfogadását. A kérvényt az örökség megnyílásának helyén, vagyis az elhunyt utolsó bejelentett lakóhelyén kell benyújtani a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek (faluhelyen – közjegyző hiányában – a helyi önkormányzat illetékes tisztviselőjéhez lehet fordulni). A közjegyző (vagy az önkormányzati tisztviselő) e kérvény alapján folytatja le a hagyatéki eljárást. Nyilvánvaló, hogy a háború, a hadiállapot bevezetése változtatásokat tett szükségessé az örökség elfogadása terén is.

A Miniszteri Kabinet A közjegyzőség bizonyos kérdéseiről hadiállapot idején (Постановa Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану») című határozata értelmében az örökség elfogadását a hadiállapot idejére felfüggesztik. Más szóval, az örökség elfogadására megállapított hat hónapba nem számítják bele a hadiállapot idejét. Tehát az örökös jelezheti az örökség elfogadását akár a hadiállapot ideje alatt, akár a hadiállapot után, a törvény által megállapított hat hónapból a 2022. február 24-i állapot szerint hátralévő időszakban.

Ezen túlmenően A közjegyzői cselekmények Ukrajna közjegyzői általi végrehajtásának rendje (Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5) című dokumentum legutóbbi módosításai értelmében hadiállapot idején a hagyatéki eljárást a kérelmező kérvénye nyomán bármelyik ukrajnai közjegyző megindíthatja, függetlenül attól, hogy hol nyílt meg az örökség.

Így jelenleg az örökös elfogadhatja az örökséget, ha:

• benyújtja az ez irányú kérelmét bármelyik közjegyzőnek;

• megvárja a háború végét, és benyújtja a kérvényt a hagyaték megnyílásának helye szerint illetékes közjegyzőnek, figyelembe véve a hagyaték elfogadásának végső határidejét a február 24-i állapotból kiindulva;

• a bármelyik közjegyző által hitelesített kérvényt megküldi a hagyatéki eljárást megindító közjegyzőnek (abban az esetben, ha a többi örökös már benyújtotta a kérvényét egy másik régióban, s ő nem kíván személyesen odautazni).

Ha viszont az örökös az örökhagyóval egy háztartásban élt az örökség megnyílásának időpontjában, vagy kiskorú, fiatalkorú, cselekvőképtelen, esetleg cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy, nem kötelező kérvényeznie az örökség elfogadását. Az öröklött tulajdonhoz fűződő jogai regisztrálásakor azonban igazolnia kell, hogy a személyek előbb felsorolt kategóriáinak valamelyikéhez tartozik.

Az állami és a magánközjegyzők zömmel hadiállapot idején is működnek, és elvégzik a halaszthatatlan közjegyzői eljárásokat, cselekményeket (pl. lefolytatják a hagyatéki eljárásokat, hitelesítik a meghatalmazásokat, végrendeleteket, a gyermek külföldre utazásához adott szülői hozzájárulást, stb.), kivéve azokat a régiókat, amelyekben harcok dúlnak.

Az Ukrán Közjegyzői Kamara nyilvántartást vezet a háború alatt is működő közjegyzőkről (http://notar.npu.ua/), tájékoztatást nyújtva az elérhetőségeikről. A hadiállapot idején működő közjegyzők listája a következő címen is elérhető: https://npu.ua/news/notary/.

A hírek szerint a Nemzeti Információs Rendszerek állami vállalat újraindította a hagyatéki nyilvántartást a legtöbb régióban, kivéve azokat a megyéket, ahol harcok folynak.

hk