210 millió forintnyi orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány érkezett Magyarországról

2022. május 4., 20:27 , 1107. szám

A magyar kormány a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül több mint kétszáztízmillió forint értékű egészségügyi adományt küldött Kárpátaljára. A 30 raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, többek között infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmazó segélyszállítmány szerda reggel indult el a Pest megyei Pilisvörösvárról, az Országos Kórházi Főigazgatóság raktárából és délben ért át a magyar–ukrán határon Csapnál. A nagy értékű adományt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára múlt heti kárpátaljai látogatása során jelentette be.

A kárpátaljai központi humanitárius raktár udvarán megtartott rögtönzött sajtótájékoztató idején az 5 kamionból még csak három ért át ukrán oldalra, további 2 kamionnyi segélyszállítmány még úton volt.

– Az adomány egy részét az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátotta rendelkezésünkre, ezek Kárpátalján maradó gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök. A gyógyszereket Magyarország Covid-alapjából ajánlották fel, az egészségügyi ellátás szempontjából fontos segédeszközöket pedig, amelyek a helyi egészségügyi ellátásban nélkülözhetetlenek, és amelyekből hiány van a jelenlegi helyzetben, a stratégiai egészségügyi tartalékból különítették el – közölte a helyszínen Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója.

Elhangzott, hogy a gyógyszereken kívül a másik négy kamionban higiéniai szerek és élelmiszerek érkeztek, melyeket a Magyar Ökumenikus Szervezet úgyszintén a Hungary Helps program keretében juttatott el Kárpátaljára.

– Ezek egy részét itt, Kárpátalján, Beregszászban, Ungváron fogják felhasználni, egy része pedig Ukrajna más megyéibe kerül, Zaporizzsja az egyik célállomás – emelte ki Kovács-Pifka Péter.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy folytatódik a Magyarország segít nagy humanitárius akció, amelynek a kivitelezésére a magyar kormány kérte fel őket.

– A mai szállítmányunkkal meghaladtuk a félszáz kamiont, melyek bejöttek Ukrajnába. Nagyon nagy mennyiségről beszélünk. Ez a nagy magyar humanitárius segélyakció folytatódni fog. Jelenleg az ország 7 megyéjében dolgozunk már, tehát nemcsak Kárpátaljáról van szó, hanem egész Ukrajnáról. Ezért van a segélyszervezetünknek Lembergben egy irodája, s hamarosan nyitni fogjuk a kijevi képviseletünket is azzal a céllal, hogy azokat a térségeket segítsük, amelyeket visszafoglalt az ukrán hadsereg. Korlátozott számban él ott lakosság, rendbe kell tenni ezeket a településeket ahhoz, hogy minél előbb visszaköltözhessenek nemcsak innen, Magyarországról, hanem Európa más országaiból is. Bucsában is jártunk, oda is vittünk segélyt úgy, hogy az már elő volt készítve a város vezetésével. Ezeket az akcióinkat folytatni fogjuk a továbbiakban is. Magam is jártam ezekben a térségekben, Zaporizzsjába is tudtunk egy 24 tonnás kamionnyi segélyt vinni, ahová ezen a héten egy újabb szállítmányt viszünk. Most ebből jut Beregszászba, ahol egy központi elosztóraktáron keresztül segítjük a több mint 220 intézményben élő belső menekülteket, általában iskolákban, óvodákban, kultúrházakban elszállásoltakat. Nincs megállás, amit lehet, Magyarország és mi mint segélyszervezet megtesszük – hangsúlyozta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Végül köszönetet mondott azoknak, akik Ukrajnán belül segítik a munkájukat. Elmondta, nagyon sok városi vezetővel, megyei kormányzóval találkozott, és mindenütt azt tapasztalta, hogy nagyon jó szívvel állnak az ügy mellé, segítik a munkájukat.

– Rendkívül fontos a jó koordináció. Mi sohasem csináljuk azt, hogy valamit fölpakolunk és viszünk, hanem mindig felmérjük előtte a helyszíneket, megbeszéljük, egyeztetünk – összegezte Lehel László.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnökének első helyettese megerősítette, hogy sokadik alkalommal érkezik Magyarországról segély.

– Most az Ökumenikus Szervezettől és a magyar kormánytól a Magyarország segít programon keresztül jött szállítmány. A közel 17,5 millió hrivnya értékű egészségügyi adományból mindenki a szükségletek szerint kap. Összességében már mintegy 1500 tonna adomány érkezett Magyarországról, amiért nagyon hálások vagyunk – hangsúlyozta és elmondta: gyakorlatilag minden kamionnak van már célállomása, de erről egyelőre nem beszélt, annyit viszont elárult, hogy oda kerül, ahol leginkább szükség van rá.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, megyei képviselő kiemelte, a mai nap megint megtapasztalhattuk, hogy Magyarország megpróbál segíteni az Ukrajnában bajba jutott embereken.

– Ez már a sokadik szállítmány, s a különlegessége talán abban rejlik, hogy végül is beértek azok az erőfeszítéseink, amelyekkel Magyarország felé fordultunk, hogy a gyógyszerellátáson is javítani kell. Az élelmiszer-szállítmányok rendszeresen érkeznek, de sajnos egyre nagyobb probléma mutatkozik a gyógyszerellátás terén a kórházakban, illetve a településeken is. Magyarország illetékes minisztériumához fordultunk ezzel kapcsolatban, és kérésünk meghallgatásra talált. Most a Magyarország segít program segítségével sikerült behozni egy jelentős szállítmányt, amelyet a kárpátaljai kórházak fognak megkapni. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulunk az emberi életek megmentéséhez.

Dr. Biró Erzsébet, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatóhelyettese, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője, az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó állandó bizottság tagja elmondta: nagyon fontos ez a szállítmány.

– Ezeket az egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, védelmi eszközöket Kárpátalján fogják használni. A megyei közigazgatás egészségügyi főosztályának elosztásában Kárpátalja valamennyi kórházába jut igény szerint, és segíteni fogja a páciensek gyógyulását, illetve az egészségügyi dolgozók munkáját. A mai orvoslás elképzelhetetlen fájdalomcsillapítók, kötszerek, infúziós pumpák nélkül, ez utóbbiból 600 darab érkezett. Erre főleg az onkológiai, a neonatológiai osztályokon van nagy szükség, ahol a súlyos betegeknél rendkívül fontos a gyógyszerek adagolásakor. Úgyszintén több ezer kesztyű van, ami fogyóeszköz, s a napi munkában mind az osztályokon, mind a laboratóriumokban állandóan szükséges. Készenléti táskákat és elsősegélydobozokat is kaptunk, ami nagyon fontos, mert nemcsak felnőtt páciensek, de gyermekek ellátására is alkalmasak.

Rehó Viktória