Távol még a béke

2022. május 4., 08:15 , 1106. szám

Szinte a háború kitörése óta folynak a tárgyalások az ukrajnai harcok beszüntetéséről, a béke helyreállításáról, ám kézzelfogható eredmény nélkül. Nem sikerült áttörést elérni ezen a téren az elmúlt héten sem.

A „török vonal”

Az ukrán–orosz tárgyalásokkal kapcsolatos friss hírekkel legutóbb a törökök szolgáltak. Ezúttal Hulusi Akar török védelmi miniszter nyilatkozta a sajtónak, hogy talán már a következő napokban sor kerülhet Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójára.

„Erdogan elnök többször találkozott Putyin úrral és Zelenszkij úrral. Ezeken a találkozókon az elnök megpróbál tűzszünetet kötni, igyekszik elérni, hogy a lehető leghamarabb tárgyalóasztalhoz üljenek. Reméljük, hogy – bizonyos nehézségek ellenére – a két vezetőnek talán már a következő napokban sikerül találkozni” – mondta Akar.

Törökország valóban nem hagyott fel a békítési kísérletekkel. Recep Tayyip Erdogan államfő április 28-án ismét beszélt telefonon Putyin elnökkel és jelezte, hogy Ankara kész folytatni a közvetítést az Oroszország és Ukrajna közötti háború lezárása érdekében.

Ugyanakkor Mihajlo Podoljak, a kijevi Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója igyekezett a realitások talaján maradni.

„Természetesen Törökország, felismerve, hogy az Oroszországi Föderáció által kirobbantott háború milyen pusztító következményekkel jár a Fekete-tenger térségére, igyekszik felgyorsítani a konfliktus megoldását. Ezzel együtt, ami a két ország elnökének találkozóját illeti, sem annak időpontját, sem kontextusát nem határozták még meg” – mutatott rá.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor minap, a görög ERT televíziónak nyilatkozva egyenesen bírálta Törökországot – Görögországgal egyetemben –, amiért nem mondanak le az orosz turistákról.

„Egyrészt Törökország közvetítőként lép fel, és fontos lépésekkel támogatja Ukrajnát, másrészt látjuk a kifejezetten az orosz turizmust szolgáló turistautak előkészítését. Ez pedig lehetetlen, ha baráti kapcsolatokat akarunk kialakítani” – idézi Zelenszkijt a strana.ua Telegram-csatornája.

Ukrajna elnöke szerint ez kettős mérce, választani kell.

Orosz rakéták Guterresnek

Április 28-án António Guterres ENSZ-főtitkár volt Kijev vendége. A főtitkár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést és ellátogatott az ukrán főváros környéki településekre, egyebek között a bucsai mészárlás helyszínére is.

„Háborúban mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat” – szögezte le ezt követően.

Ami az ENSZ-nek az ukrajnai konfliktus kezelésében játszott szerepét illeti, Guterres nem kertelt. Szerinte az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) kudarcot vallott az ukrajnai válság megelőzésében, a háború kitörése után pedig nem sikerült meggyőznie a feleket a békekötésről, ami „hatalmas csalódás” számára.

„Nagyon világos leszek: (a BT) nem tett meg mindent, ami a hatalmában állt, hogy megakadályozza ezt a háborút, illetve véget vessen neki” – hangsúlyozta a BBC szerint.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának a globális béke és biztonság megőrzése a feladata. A testületet azonban bírálatok érték, többek között az ukrán kormány részéről is, amiért a háború február 24-i kezdete óta nem lépett fel elég határozottan Oroszországgal szemben. A helyzet azonban korántsem egyszerű: Oroszország a tanács öt állandó tagjának egyike, és több, a konfliktusról előterjesztett határozatot megvétózott.

A főtitkár ezért a kijevi sajtótájékoztatón is védelmébe vette a világszervezetet, mondván: miközben a BT „megbénult”, az ENSZ több hasznos intézkedést is hozott, és sokat segített a háború sújtotta ország polgárainak.

„Az ENSZ 1400 alkalmazottja tartózkodik Ukrajnában, akik azon dolgoznak, hogy segítséget, élelmiszert, készpénzt és egyéb támogatást nyújtsanak” – emlékeztetett.

Az ukrán főváros központi részét csütörtök este, éppen a főtitkár látogatása idején, rakétatámadás érte. Guterres elítélte a civileket veszélyeztető támadásokat, és kijelentette, hogy az orosz hadműveleteket elszenvedő Ukrajna „az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett”.

Volodimir Zelenszkij is megerősítette aznap esti videoüzenetében, hogy az orosz erők Guterres látogatása idején több rakétát lőttek ki Kijevre. „Ez sokat elmond arról, hogyan is áll Oroszország a nemzetközi szervezetekhez” – fogalmazott az ukrán elnök, és azt vetette Moszkva szemére, hogy a támadásokkal „meg akarta alázni az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel”.

Kijev előtt Guterres Moszkvába is ellátogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnából.

Váratlan látogatás

Az amerikai politikusoktól mostanában hovatovább megszokott módon váratlanul Kijevbe érkezett Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke.

Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta felkereste az országot. Egy kongresszusi képviselőkből álló küldöttséggel érkezett, amelynek Barbara Lee, Jason Crow, Jim McGovern, Adam Schiff, Gregory Meeks és Bill Keating is tagja volt.

A Volodimir Zelenszkij által a Twitteren megosztott videó tanúsága szerint az ukrán elnök megköszönte vendégének az Egyesült Államok támogatását.

„Az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be Ukrajna erőteljes támogatásában az orosz agresszió elleni küzdelemben. Köszönjük, hogy segítenek megvédeni államunk szuverenitását és területi integritását!” – fogalmazott Zelenszkij.

Nancy Pelosi Ukrajnának a szabadságáért folytatott küzdelmét méltatta.

„Látogatásunkkal szeretnénk köszönetet mondani a szabadságért folytatott harcukért” – hangsúlyozta Pelosi az MTI szerint. „Elkötelezettségünk mindaddig folyamatos, míg véget nem ér a küzdelem” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok mindenkiért harcolnak.

Volodimir Zelenszkij elnök az ukrán–amerikai államközi együttműködés erősítéséhez, valamint a szuverén, független és demokratikus Ukrajna támogatásához való jelentős személyes hozzájárulásáért Nancy Pelosit az Olha Hercegnő Érdemrenddel tüntette ki.

(ntk/eurointegration.com.ua/interfax.com.ua/bbc.com/MTI)