Újraindult az ingatlanjogok regisztrációja

2022. május 4., 16:50 , 1106. szám

Ukrajnában újraindult az ingatlanjogok állami regisztrációja – közölte az Igazságügyi Minisztérium nyomán a korrespondent.net.

Az állami elektronikus nyilvántartások működését az adatok biztonsága és védelme érdekében még február elején leállították, amikor megindult Oroszország általános támadása Ukrajna ellen. Idővel az ország bizonyos régióiban helyreállították a hozzáférést egyes nyilvántartásokhoz, illetve szabályozták a közjegyzők tevékenységét, valamint az állami nyilvántartások működését a hadiállapot idején.

„A következő lépés a közjegyzői szolgáltatások sajátosságainak szabályozása volt, többek között ami az ingatlanszerződések hitelesítését illeti, valamint a hozzáférés az Ingatlanjogok Állami Nyilvántartásához, továbbá a Jogi személyek, egyéni vállalkozók és civil szervezetek egységes állami nyilvántartásához, hogy helyreálljon az ingatlanpiac, valamint a tulajdonjogok és a vállalkozások állami regisztrációja” – közölték a minisztériumban.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hadiállapot idején, valamint egy hónapig annak megszűnése vagy eltörlése után, a közjegyzői cselekményeket bizonyos sajátosságok (tiltások) figyelembevételével végzik.

Így a polgároknak továbbra sem lesz lehetőségük:

– magánszemélyek nevében meghatalmazás alapján cselekményeket végezni;

– vagyont bevinni az alaptőkébe, vagy kivenni onnan a társaságokból való kilépéskor;

– közjegyzői cselekményeket végezni a megye határain kívül stb.

(hk/korrespondent.net)