Felmérés: A többség szerint jó irányba haladnak a dolgok

2022. május 5., 15:44 , 1106. szám

A Rejting Szociológiai Csoport április végi felmérése szerint a válaszadók 80%-a úgy gondolja, hogy Ukrajnában a dolgok jó irányba haladnak. Csak 10% volt ellenkező véleményen, további 10% pedig nem tudott véleményt alkotni. Minden régióban és minden korcsoportban továbbra is az a vélemény az uralkodó, hogy helyes az irány.

Az utóbbi másfél hónapban javult a nyugati partnerektől érkező segítség megítélése. A válaszadók egyaránt pozitív dinamikát látnak a diplomáciai, humanitárius és pénzügyi segítségnyújtás terén. Így körülbelül 60% tartja elégségesnek a diplomáciai és humanitárius segítséget (március elején a megkérdezetteknek még csak körülbelül az 50%-a vélekedett ekként). Ezenkívül 46% tartja megfelelőnek az anyagi támogatást (márciusban 39%).

Ugyanakkor ami a fegyverszállítások megítélését illeti, az lényegében változatlan maradt: a megkérdezettek 29%-a tartja elégségesnek, 65%-uk viszont elégtelennek látja. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók értékelése egyértelműen romlott: mindössze 20% tartja azokat elégségeseknek (márciusban 33%-on állt ez a mutató).

Az elmúlt két hónapban jelentősen javult az ukránok körében Lengyelország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Törökország, Litvánia és Franciaország vezetőinek megítélése. Andrzej Duda lengyel elnökhöz jelenleg a válaszadók 92%-a viszonyul pozitívan, majd Boris Johnson brit miniszterelnök (87%), Joe Biden amerikai elnök (86%), Recep Tayyip Erdogan török elnök (76%), Gitanas Nauseda litván elnök (75%) és Emmanuel Macron francia elnök (75%) a sorrend. A megkérdezettek 66%-a viszonyul pozitívan Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez.

Ugyanakkor romlott Olaf Scholz német kancellár megítélése: 30% viszonyul hozzá pozitívan, 54% negatívan (2022 januárjában: 23%). A Frank-Walter Steinmeier német elnököt pozitívan megítélők aránya 26%, miközben az elutasítóké 44%.

A válaszadók túlnyomó többsége negatívan viszonyul Fehéroroszország (96%) és Oroszország (98%) államfőihez.

A felmérést a 18 éven felüli lakosság körében végezték az ország valamennyi régiójában – a Krím és a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területeinek kivételével. A minta életkor, nem és településtípus szerint reprezentatív. Mintapopuláció: 1000 válaszadó. Felmérés módszere: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). A 0,95-ös konfidenciaszintű vizsgálat reprezentativitásának hibája legfeljebb 3,1%.

 (hk/ratinggroup.ua)