Ungváron megnyílt az első mosoda-kávézó

2022. május 5., 18:33

Május 2-án, hétfőn nyílt meg Ungváron a város számára egyedülálló intézmény, amely gyökeresen eltérő irányokat ötvöz: mosoda-kávézó-játszóház. A Bohdan Hmelnickij tér 19. szám alatt található Bulka célja, hogy segítse a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket és a rászorulókat elsősorban ruházatuk mosásában.

A projekt kezdeményezője Miroszlav Ruszin atya volt, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye КАРІТАС-CARITAS jótékonysági szervezetének a vezetője. Elmondása szerint az ötlet az orosz–ukrán háború kezdetekor született, amikor Kárpátalja több ezer menekültet fogadott be, akik a veszély miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

– Barátaimmal felkerestük az embereket a településeken – iskolákban, tornatermekben, kultúrházakban – és láttuk, hogy nagy szükség van a mosásra. Az emberek több hete vannak itt, és ez a probléma felgyülemlett. Az ötlet először a mosoda kapcsán merült fel, de később a barátoknak köszönhetően egy kávézóval bővítettük a szülők és a gyerekek számára. Felajánljuk nekik, hogy nyugodtan, beszélgetéssel eltöltve várják a ruhanemű mosását.

A kávézóban egy nagy játszótér is található a gyermekek számára. Az intézmény emellett foglalkozásokat is fog tartani a belső menekültek gyermekeinek, többek között az EnglishSpeakingClub és pszichológusok részvételével stb.

(varosh.com.ua/RV)