Az MTA külső tagjává választották Csernicskó Istvánt

2022. május 8., 13:15 , 1107. szám

Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagjává választották dr. Csernicskó Istvánt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) rektorát.

Az MTA szabályzata szerint külső taggá olyan külföldön élő, nemzetközi szintű, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki magát magyarnak vallja, és szoros kapcsolatot ápol a magyar tudományos élettel.

„Mi, magyar tudósok Kárpátalján azon dolgozunk, hogy ne csak az ukrajnai felsőoktatási térbe, ukrajnai tudományosságba tudjunk integrálódni, hanem az összmagyar és nemzetközi tudományosságba is egyaránt” – mondta Csernicskó István.

Ez az elismerés, amit az MTA a Rákóczi-főiskola rektora, emellett egész Kárpátalja felé közvetít, nagyon fontos, hiszen jelzi, hogy Magyarország nyomon követi és pozitívan értékeli a megyénkben zajló tudományos élet eredményeit.

„Fontos számunkra, hogy az akadémia külső tagjainak száma eggyel bővült, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia nemcsak Magyarország Tudományos Akadémiája, hanem az egész Magyar Nemzet Tudományos Akadémiája akar lenni” – emelte ki a rektor úr.

„A tudományban, mint minden területen, nagyon fontos az utánpótlás” – hangsúlyozta Csernicskó István, majd hozzátette: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nagyon jó helyzetben van e téren, hiszen rendkívül sok tehetséges fiatal diákunk van.

A beregszászi főiskola a kárpátaljai magyarság szellemi oktatási központja, ezért fontos, hogy falain belül olyan tudományos élet legyen, amely hazai és nemzetközi szinten is elismert.

A magyar kormány támogatásának köszönhetően jelenleg minden körülmény adott Kárpátalján ahhoz, hogy egy kutató kiteljesedjen és nemzetközi szintű kutatásokat végezzen.

TV21UNGVÁR/K. K.