Vasárnapi üzenet: 2022. május 8.

Az inaszakadt vasárnapja

2022. május 8., 08:36 , 1106. szám

Krisztusban Kedves Testvérek!

A húsvét utáni vasárnapok arról szólnak, hogy megerősödjünk abban, amit a húsvéti időben negyven napon keresztül ismételgetünk: Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt!

Meg kell erősödnünk a hitünkben, hogy az, aki a kereszten meghalt, újra él, és a Föltámadott élete tovább folytatódik az egyházban. Mennyire fontos ebben megerősödnünk most, amikor eddigi életünk teljesen átalakult. Sokunkon a bizonytalanság, a kilátástalanság, a reménytelenség lett úrrá. Különösen így érezhet az a testvérünk, akinek menekülnie kellett, hátrahagyva otthonát, szülőföldjét, eddigi életterét vagy talán szeretteit. Az itthon maradottak is lassan hozzászoknak a nehézségekhez, a tehetetlenség bénasága lesz úrrá rajtuk. Szinte együtt kiáltunk fel a vasárnapi evangéliumban szereplő, 38 éve béna emberrel: „Uram, nincs emberem!”

A húsvét arra szólít fel bennünket, hogy a tekintetünket az inaszakadtat megszólító Krisztusra fordítsuk, aki tőlünk is kérdezi: „Akarsz-e meggyógyulni?” A háború sebeit mindannyian érezzük, akár együttérezve a közénk érkező szenvedőkkel, akár a magány, a kilátástalanság, a honvágy érzését hordozva. Ebben a legfontosabb, hogy a háború által táplált gyűlöletnek, haragnak elejét vegyük, mert pont ez az, ami a legtöbb sebet okozza. A gyógyulás útja, a bűnbánat és a megbocsátás útja – erre hív bennünket Krisztus, aki a béke, nem pedig a háború Istene.

Fontos számunkra a felszólítás is, amit a bénához intéz: „Kelj fel, vedd az ágyadat, és járj!”

Sok olyan kihívás veszi körül az életünket, amit látszólag nem tudunk megoldani. Talán úgy tűnhet, hogy a háborút sem tudjuk megállítani. Az egyik út a tehetetlenség útja – ez bénává tesz minket. Kérdezhetjük magunktól: mit tudok én tenni? Kicsi vagyok én ehhez! Nem tudom megoldani mindenki baját! Ebben a helyzetünkben szólít fel bennünket is Krisztus a másik útra: „Kelj fel, vedd az ágyadat, és járj!” Hogyan? Az irgalmasság lelki és testi cselekedeteivel. Találjak több időt az imára és a bűnbánatra. Keressem meg a módját, hogyan segítsek azokon, akik talán még nálam is többet szenvednek, így megérezhetem, hogy a Föltámadott él és velem van. Ámen.

Szkoropádszky Péter palágykomoróci, kisszelmenci,
téglás–szürtei görögkatolikus áldozópap