Játszósarkokat alakított ki a menekülteknek a magyarországi Utazó Ficak csapata

2022. május 9., 08:36 , 1107. szám

Május 7-én ismét megyénkben tett látogatást az Utazó Ficak – civil segítség ukrán gyerekeknek csapata, akik ez alkalommal a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a háborús övezetből menekülteket befogadó intézményeiben alakítottak ki játszósarkokat.

A kezdeményezésről és annak hátteréről Tímár Eszter, az Utazó Ficak – civil segítség ukrán gyerekeknek egyik aktivistája beszélt: „Kimentünk a Keletibe néhányan, ahol azt vettük észre, hogy ott senki nem foglalkozik azzal, hogy a gyerekkel érkezőket s a gyerekeket ellássák, hogy tudjanak ott játszani, illetve ápolni a gyermekeket. Ekkor elkezdtünk kialakítani a helyszínen egy kis területet. Jöttek az önkéntesek, és az emberek megkérdezték, hogy mivel tudnának segíteni. Mi kitaláltuk, hogy kialakítunk egy helyet, ahol az édesanyák tudnak szoptatni, egy helyet, ahol a gyerekek tudnak játszani. Egyre nagyobbá nőttünk. Végül ezt a területet átköltöztették a BOK-ba, viszont nekünk rengeteg adományunk felgyűlt, melyek átköltöztetésére nem volt lehetőség. Azt találtuk ki, hogy ezt el szeretnénk hozni olyan helyre, ahova ezt az adományozók igazán szánták” – foglalta össze.

A játékokon kívül a csapat más felajánlásokat is hozott, amelyekkel hosszabb távra is tervezni kívánnak. Erről Bozó Zsuzsa, az Utazó Ficak – civil segítség ukrán gyerekeknek másik aktivistája számolt be: „Amikor eldöntöttük, hogy Ukrajnába szeretnénk közvetlenül adományokat hozni gyerekeknek és anyukáknak, akkor a koncepció ugyanaz maradt, ami a Keleti Pályaudvaron is volt: játékok, szórakozás, asztalok, kis bútorok a gyerekeknek, illetve az anyukáknak pedig azzal szeretnénk segíteni, hogy babahigiénés termékeket, gyerekhordozókat, bébiételt, s mesekönyveket hozunk a kicsiknek, tehát elég széles körű a termékskála. Ezt kiegészítettük aztán IKEA-bútorokkal is, s vártuk, hogy a budapestiek segítsenek nekünk abban, hogy új gyerekbútorokat is tudjunk hozni. Reméljük, hogy ha ennek a háborúnak vége lesz, akkor ezeket a bútorokat helyi óvodák tudják majd használni, és a mesekönyvek is ugyanúgy elkerülhetnek hozzájuk. Tehát ezzel mi hosszabb távon is szeretnénk segíteni.”

A csapatnak nem ez volt az első kárpátaljai akciója, ugyanis nemrégiben Nagydobronyban és Csongoron alakítottak ki játszósarkot, a nyár elején pedig a Szolyvai Gyermekotthonba látogatnak majd el, ahol a legkisebbek részlegén lévő kiságyakat cserélik le újakra, a menekült óvodásoknak pedig új bútorokkal rendezik be a játszószobájukat. „Oda egy nagyobb önkéntes csapattal szeretnénk majd menni, amely, reméljük, összejön. Jelentkező van, úgy néz ki, hogy az adományok is megvannak s a dátum is: szeretettel várjuk június 2-án a helyieket is, akik szeretnének majd segíteni az IKEA-bútorokat összeszerelni” – hívta fel a figyelmet Bozó Zsuzsa.

A Nagydobronyi kistérségbe a magyarországi civilek közreműködésével hamarosan a gyermekjátékok mellett egy magyarországi agrárvállalkozás felajánlásából száz hektár bevetésére elegendő vetőmagot is eljuttatnak.

Mint ismeretes, a háború kitörését követően a beregszászi főiskola számos intézményében alakítottak ki menekültszállót, melyekben jelenleg több mint 650 személyt látnak el, akik egyharmada gyermek.

„Azt kevesen tudják, de ezeknek a belső-ukrajnai menekülteknek nemcsak szállást és élelmet kell nyújtani, hanem értelmes, hasznos elfoglaltságot is, hiszen előfordulhat, hogy aki idestova két hónapja itt van már nálunk, az igencsak unja magát. Nagyon sokan közülük nem álltak még munkába, a gyerekek közül többen nem járnak iskolába, online oktatásban vesznek részt, tehát nyilvánvaló, hogy egy ilyen adomány és ezeknek a játszósarkoknak a kiépítése meg fogja könnyíteni az ő életüket is. Nagyon örülnek neki már most. Amikor elmondtuk a hírt, hogy ilyesmi lesz, lelkesek voltak” – mondta újságíróknak Fodor Gyula, a II. RF KMF tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

Az adományokat valóban nagy örömmel fogadták az intézményben ideiglenesen elszállásolt emberek. Bida Olena, a pedagógiai tudományok professzora, aki vendégelőadóként a háború kitörésekor a beregszászi főiskolán tartott előadásokat, s azóta is itt talált menedékre, elmondta: „Nálunk nagyon sok gyerek van, akik az anyukáikkal érkeztek ide. Meg kell érteni, hogy a többség evakuációs járatokkal jött Kárpátaljára, így nem volt lehetőségük arra, hogy mindent hozzanak magukkal. Csak a legfontosabbakat hozták egy-egy bőröndben.”

„Köszönjük, hogy gondolnak a gyerekekre, és játékokat, bicikliket, megannyi mást hoztak számukra. A szülők és a gyerekek nevében is hadd köszönjem meg a sok korábbi magyarországi támogatást és azt, hogy itt lehetünk a főiskolán, ahol gondunkat viselik” – fogalmazott hálásan a professzor asszony.

Az adományok határon történő átszállítását a főiskola kérésére a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) vállalta fel.

CsA