Lezajlott a XVI. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia

2022. május 14., 13:13 , 1108. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) május 13-án – ezúttal online, a Google Meet felületen – immár 16. alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciát (KTDK) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával (II. RF KMF) és az Országos Diákköri Tanács TDK Határok nélkül programjával együttműködve. A konferenciához a „GENIUS” Tehetségpontokból 18 középiskolás diák, több főiskolai és egyetemi tanár, valamint témavezető vendégként csatlakozott, így azon közel százan vettek részt.

A szervezők célja a rendezvénnyel a kárpátaljai felsőoktatásban tanulók magyar nyelvű szakmai önképzésének és kapcsolatépítésének ösztönzése, mely a tizedik, jubileumi konferencián átszerveződött egy olyan, Kárpát-medencei hatókörű tudományos-művészeti hallgatói fórummá, amely a teljes régióban segíti a felsőoktatásban tanuló fiatal kutatók és befogadó műhelyeik közötti új tudományos és emberi kapcsolatok megteremtését, valamint a már létező kapcsolatok elmélyítését.

Az esemény hivatalos megnyitóján elsőként Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodavezetője, a konferencia szakmai szervezője köszöntötte a résztvevőket, külön köszöntve a szekciók zsűritagjait, s a hallgatókhoz szólva kiemelte: „A neves szakemberektől kapott ötleteket, véleményeket, meglátásokat, tanácsokat fogadják szeretettel, biztató jellegűként, hogy munkájukba beépítve minél hasznosabb és eredményesebb kutatásokat tudjanak végezni, ezzel is a kárpátaljai magyarságot szolgálva, hiszen a konferencia célja, hogy tudományos utánpótlást biztosítson a kárpátaljai magyarság számára.”

Váradi Natália ezután köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg: Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli miniszterének, a Nemzeti Tehetség Programnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

Ismertetve a konferencia részleteit elmondta, hogy arra a Kárpát-medence minden felsőoktatási intézményének osztatlan, alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatója nevezhetett pályamunkát. Nevezni önképzési céllal készült diáktudományos tevékenységet dokumentáló pályamunkával lehetett, melybe beleértendők az alapszakos diplomamunkák is. A konferencia a kárpátaljai felsőoktatásban részt vevők számára a XXXVI. OTDK-ra delegáló első fordulós (intézményi) konferencia is egyben.

A KTDK-ra jelentkezni 2021. október 6. – 2022. április 11. között volt lehetőségük a hallgatóknak. Ez idő alatt 35 fiatal kutató küldte be pályaművét 3 felsőoktatási intézményből: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról harmincan, a Miskolci Egyetemről egy személy, az Ungvári Nemzeti Egyetemről pedig négy fő.

A rendezvény házigazdája, prof. dr. Csernicskó István, a II. RF KMF rektora, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács elnöke felidézte a KTDK kezdeti éveit, amikor olyan hallgatók adtak elő, akik közül többen ma már a zsűri tagjai között szerepelnek: „Ez is azt mutatja, hogy van értelme egy ilyen konferenciasorozatnak, és én személyesen is nagyon örülök annak, hogy a kárpátaljai magyar tudományos utánpótlás nevelése biztos lábakon áll. Van utánpótlás, vannak olyan fiatalok, akik akarnak kutatással foglalkozni, akiket érdekel a tudomány” – emelte ki a rektor, hozzátéve: „Ez a rendezvény is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kárpátaljai magyarság ebben a nehéz helyzetben is élni akar, és szeretné túlélni ezt a háborút. Mindannyian várjuk a békét, és azt, hogy újra normális körülmények között dolgozhassunk.”

„A konferencia megszervezése mutatja azt, hogy a háborús körülmények ellenére is nagy az összefogás, a tudományos önszervezés és a magyarságtudat épen tartása iránti elhivatottság” – osztotta meg felismerését Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője, aki beszédében a magyar tudományosság sikerére hívta fel a figyelmet.

„Nem azért kell TDK-zni, hogy professzor legyél, hanem azért, hogy megtanulj egy olyan gondolkodásmódot, amely az élet minden területén segíteni fog. […] Ezután akármi is lehetsz, de több leszel vele” – mutatott rá a rendezvény másik házigazdája, prof. dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A konferencia előadásai öt szekcióban zajlottak, 34 előadóval: Biológia, Kémia és Orvostudományi (9 fő), Földtudományi és Turizmus (7 fő), Fizika, Matematika, Informatika és Számvitel (8 fő), Történelemtudományi (6 fő), valamint Filológia (4 fő) Szekciókban.

Minden benyújtott pályamunka előzetesen szakértői bírálatot kapott. A bíráló szakértők és a konferencia zsűritagjainak felkérése az Országos Tudományos Diákköri Tanács TDK Határok Nélkül programjának szakmai segítségével történt. A pályázók az elkészült szakmai bírálatokat azok elkészülésével párhuzamosan kapták meg. A pályamunkákat minimum 3, maximum 5 opponens értékelte, közülünk legalább egy határon túli és egy kárpátaljai, doktori fokozattal rendelkező szakember volt, s ezenkívül a beérkezett dolgozatok bírálatában részt vettek a Momentum Doctorandus által javasolt fiatal kutatók is. Minden hallgató az opponensek által adott pontszámokkal indult a konferencián, így a hozott és az előadás bemutatásával szerzett pontok alapján egy versenyző maximum 100 pontot érhetett el.

A beérkezett pályamunkákat 49 opponáló bírálta összesen 13 határon túli és kárpátaljai intézményből, míg a konferencián 32 zsűritag értékelte az előadásokat, akik közül 10-en határon túli, 22-en pedig kárpátaljai neves szakemberek.

A szakmai zsűri döntése alapján a Biológia, Kémia és Orvostudományi Szekció két alszekcióra bomlott: Biológia és Orvostudományi, valamint Kémia alszekciókra, így az eredményhirdetésen összesen 6 szekcióban hirdettek helyezéseket.

A rendezvényen részt vevő fiatal kutatók a konferencián bemutatott előadásért eszköztámogatásban részesülnek: minden előadó egy 128 GB-os pendrive-ot, a 6 szekció első helyezettjei pedig egy-egy 1 TB-os hordozható külső merevlemezt kapnak az elismerő oklevelek mellé. Ezenfelül a 6 szekció különdíjasait Csernicskó István, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács elnöke ösztöndíjban részesíti.

Vidékünkön számos tudományos konferenciát szerveznek, ugyanakkor a KTDK az egyetlen, amelynek legjobb előadói részt vehetnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amelyet harminchatodik alkalommal 2023 tavaszán rendeznek meg.

Az eszközátadóra, valamint a különdíjak és elismerő oklevelek átadására június 4-én kerül sor a „GENIUS” JA tanévzáró ünnepségén, a XI. Kárpátaljai Tehetségnapon.

CsA