Hírek röviden

2022. május 18., 11:35 , 1108. szám

Bíróság elé áll az első orosz katona Ukrajnában

Irina Venegyiktova ukrán főügyész a Facebook közösségi oldalon jelentette be, hogy bíróság elé állítják az első orosz katonát. Vagyim Sisimarint a moszkvai területi 4. Kantemirov harckocsizó hadosztály 21 éves rajvezetőjét azzal gyanúsítják, hogy február 28-án lelőtt egy fegyvertelen Szumi megyei lakost, aki az út szélén tolta a kerékpárját.

A főügyész tájékoztatása szerint az eset előzménye, hogy az ukrán katonák megsemmisítették Sisimarin menetoszlopát. Menekülés közben a gyanúsított és négy társa fegyverrel elrabolt egy személygépkocsit, s azon hajtottak be Csupahivka községbe. Ekkor látták meg a férfit, aki hazafelé tartott és telefonált. Sisimarint egyik társa utasította a kerékpáros agyonlövésére, hogy az ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. Ő több célzott lövést adott le a gépkocsi nyitott ablakán keresztül Kalasnyikov gépkarabélyából a 62 éves áldozat fejére, aki a helyszínen, alig néhány méterre az otthonától, meghalt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által május 4-én közzétett videofelvételen Sisimarin bevallotta tettét – emlékeztetett több ukrajnai hírportál is.

Az őrizetben lévő gyanúsítottat a háborús törvények és szokások gyilkossággal súlyosbított megsértésével gyanúsítják. Amennyiben bűnösnek találják, a bíróság 10-től 15 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélheti.

(hk)

Útmutató az amerikai hírszerzési információk megosztásához

A Fehér Ház útmutatót dolgozott ki a hírszerzési információk Ukrajnával való megosztásához, hogy elkerülje az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültség fokozódását – jelentette a dw.com a The Washington Post nyomán.

Az amerikai kiadvány forrásai szerint Washington két tilalmat rendelt el az Ukrajnával megosztott információkkal kapcsolatban.

Az első: az Egyesült Államok nem ad át olyan információkat, amelyek segítenék Ukrajnát az orosz vezetők, például a magas rangú tisztek és miniszterek, köztük Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter megölésében. Ez a tilalom ugyanakkor nem vonatkozik az ukrajnai hadműveleti területeken tartózkodó orosz tisztekre, beleértve a tábornokokat is, akik közül többen a csatatéren vesztették életüket a közelmúltban.

A második tilalom minden olyan információra vonatkozik, amely segít Ukrajnának az országon kívüli célpontok megtámadásában. Washington szerint ez a szabály lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok ne váljon részesévé azoknak a támadásoknak, amelyeket Ukrajna indíthat Oroszország ellen.

Korábban lapunk is beszámolt róla a külföldi sajtó nyomán, hogy az Egyesült Államok segített Ukrajnának elsüllyeszteni a Moszkva rakétás cirkálót, az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját. Az amerikai kormány később pontatlannak nevezte ezt az információt. John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy Ukrajna más szövetségeseitől is kap hírszerzési adatokat, és jelentős saját képességekkel rendelkezik. „Egy kirakóst állítanak össze: összevetik a kapott információkat, majd meghozzák a saját döntéseiket arról, hogy mit kezdenek vele” – mondta.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy „ez az Egyesült Államok szerepének pontatlan eltúlzása, és a legmagasabb szintű hírszerzéssel, a hírszerzési forrásokhoz való hozzáféréssel rendelkező ukránok szerepének lekicsinylése”.

Később az NBC forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatva William Burnsszel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével, Avril Hainesszel, a nemzeti hírszerzés igazgatójával (DNI) és Lloyd Austin védelmi miniszterrel követelte az efféle kiszivárogtatások leállítását, kontraproduktívaknak nevezve azokat.

(zzz/dw.com)

Amerikai ügyvivő: Ukrajnának magának kell eldöntenie, mit tekint győzelemnek

Christina Quinn, az Egyesült Államok ukrajnai ügyvivője a Jevropejszka Pravdának adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajnának meg kell nyernie az Oroszországgal vívott háborút, de magának kell eldöntenie, hogy mit tekint győzelemnek.

„Ukrajnának nyernie kell, de nem az Egyesült Államok fogja meghatározni ennek a győzelemnek a kereteit, hanem Ukrajna. Az ukrán kormánynak és az ukránoknak kell meghatározniuk, hogy a háború mely kimenetele elfogadható a számukra és mely nem. Mi pedig támogatni fogjuk az önök által választott döntést a győzelemről” – jelezte Quinn.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok a háború befejezésének azt a változatát támogatja, amely nagyobb biztonságot garantál Európának, hogy Oroszország kevésbé jelentsen fenyegetést szomszédaira és általában a kontinensre, Ukrajna pedig nagyobb biztonságban érezhesse magát.

„Védelmi miniszterünk, Lloyd Austin azt mondta, hogy Oroszországot stratégiailag gyengébbnek akarjuk látni, mert attól tartunk, hogy Putyin elnök újabb felelőtlen lépést tesz, mint amilyet Ukrajnában tett. Arról is készek vagyunk beszélni, hogy szükségük van-e tárgyalásokra és valamilyen megállapodásra Oroszországgal a győzelemhez vezető úton vagy sem. Ez az önök döntése kell, hogy legyen” – erősítette meg az Egyesült Államok ukrajnai ügyvivője.

Korábban jelentették, Antony Blinken amerikai külügyminiszter május 15-én meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna helytáll a háborúban, amely Oroszország általános inváziójával kezdődött.

(hk/eurointegration.com.ua)

Pénzügyminiszter: Súlyos gazdasági hatása lehet a háború elhúzódásának

A háború elhúzódása súlyos hatással lehet Ukrajna gazdasági helyzetére, az ukrán kormány nagyon számít a külföldi pénzügyi segítségre – jelentette ki a The Economistnak adott interjújában Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, akit az Ukrinform idéz.

A tárcavezető aggodalmának adott hangot, hogy amennyiben a háború három-négy hónapnál tovább tart, az „fájdalmas intézkedéseket fog igényelni”. Szerinte előfordulhat többek között, hogy jelentős adóemeléshez, drasztikus kiadáscsökkentéshez folyamodik az ország kormányzata. A miniszter egyúttal mérlegelte annak lehetőségét, hogy az elhúzódó háború következtében az ukrán gazdaság, amely „az elmúlt években teljesen piaci alapú, szabad gazdasággá vált”, államosítási hullámmal találhatja magát szembe, amely „évek kemény munkáját húzhatja keresztül”.

Marcsenko jelezte, Ukrajna számít a külföldi országok támogatására, köztük az Egyesült Államok pénzügyi segítségére, bár egyelőre nem tudni, hogy az amerikai segélycsomag milyen formában és mikor érkezik meg.

 (ntk/ukrinform.ua)

Az elhúzódó háború általános szegénységet okozhat

Oroszország Ukrajna elleni általános inváziója következtében a vállalkozások fele leállt, a másik fele pedig nehézségekkel küzd. Amennyiben a háború egy évnél tovább tart, az ENSZ előrejelzése szerint 10 ukránból kilenc a szegénységi küszöb alatt vagy annak közelében találja magát – írja a zn.ua a világszervezet Twitter-bejegyzése nyomán.

Ilyen körülmények között az ország az elmúlt két évtized gazdasági eredményeinek elvesztését kockáztatja, állapítja meg a portál.

Az ENSZ közlése emlékeztet, hogy az oroszok már 100 milliárd dollár értékű kárt okoztak Ukrajna infrastruktúrájában. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a valós számok akár 5-6-szor magasabbak is lehetnek.

(hk/zn.ua)

Az Eurocar újraindítja az autógyártást Ukrajnában

Az Eurocar, a Škoda autók hivatalos ukrajnai forgalmazója újraindítja a megrendelések felvételét és a gyártást. Júniusban ismét termelni kezd az Eurocar kárpátaljai gyára – írja a cég közleménye nyomán a dengi.ua.

„Májusban a hivatalos forgalmazó újrakezdte a megrendelések felvételét a Škoda autókra. Június elejére tervezik az Eurocar üzemének elindítását a kárpátaljai Salamonban” – közölte a cég.

Mint írják, a hivatalos szállítási idő legfeljebb 280 nap lesz, de valójában ez a teljesítésre váró megrendelések számától függ majd, és ennél rövidebb is lehet.

A cégnél hozzáteszik, hogy a 2022. február 24-i állapot szerint raktáron lévő járművek is megvásárolhatók.

A portál korábban arról írt, hogy áprilisban az ukrán Belügyminisztérium szervizközpontjai 87 025 járművet regisztráltak. Az adat tartalmazza az új és használt autók nyilvántartásba vételét, az első regisztrációt a járművek behozatalakor és az újraregisztrálásukat viszonteladáskor.

 (hk/dengi.ua)

Tovább nőtt a háború gyermekáldozatainak száma

Május 16-ig az orosz megszállók legalább 229 gyermeket öltek meg Ukrajnában, a háború újabb áldozatait Mariupolban találták meg – közölte a Főügyészi Hivatal Telegramcsatornája nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„A május 16. reggeli állapot szerint több mint 650 gyermek sérült meg Ukrajnában az Oroszországi Föderáció általános fegyveres agressziója következtében. A fiatalok ügyeivel foglalkozó ügyészek hivatalos adatai szerint 229 gyermek halt meg és több mint 421 megsebesült” – áll a jelentésben.

A Főügyészi Hivatal hangsúlyozza, hogy ezek az adatok nem véglegesek, mivel folytatódik a számok pontosítása a harcok által érintett, az ideiglenesen megszállt és a felszabadított területeken. A legtöbb áldozatról Donyeck (140), Kijev (116) és Harkiv (100) megyékből számoltak be.

Az ukrán települések ellen az orosz fegyveres erők által végrehajtott tüzérségi, légi- és rakétatámadások következtében 1748 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 144 teljesen megsemmisült.

(ntk/pravda.com.ua)

ZNO: Megküldték a résztvevőknek az információs oldalaik adatait

A külső független értékelésben (ZNO) résztvevők megkapták az információs oldalukra való bejelentkezéshez szükséges adatokat tartalmazó SMS-t – jelentette az osvita.ua Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszterre való hivatkozással.

Az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ (UCOJaO) csaknem 400 000 SMS-t küldött ki a Nemzeti Multidiszciplináris Teszt (NMT) potenciális résztvevőinek. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium felhívja a figyelmet, hogy a tesztírásra készülőknek feltétlenül meg kell őrizniük az SMS-t, miután az abban rejlő információk segítségével tájékozódhatnak később információs oldalukon a tesztírás időpontjáról és helyéről, s a teszteredményekhez is ezen az úton juthatnak hozzá.

Aki február–április folyamán létrehozta a ZNO résztvevőjének regisztrációs kártyáját, szeretne részt venni az NMT-n, de május 11-ig nem kapta meg az információs oldalára való belépéshez szükséges adatokat tartalmazó értesítést, május 19-ig hívhatja a „forródrótot”, a speciális telefonszámok valamelyikét, hogy megtudja a szükséges információkat.

Íme a hívható telefonszámok az UCOJaO hivatalos weboldala (testportal.gov.ua) nyomán: +38 066 680 55 28, +38 068 146 02 21, +38 068 142 05 95, +38 095 523 46 47.

(hk/osvita.ua/testportal.gov.ua)