Hosszú menetelés Európa felé

2022. május 18., 19:23 , 1108. szám

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Financial Timesnak adott interjújában reagált többek között Emmanuel Macron francia elnöknek arra a minapi kijelentésére is, miszerint évtizedekbe telhet, mire Ukrajna csatlakozhat az Európai Unióhoz.

A tárcavezető leszögezte: ha Ukrajna nem kapja meg az EU-tagjelölti státuszt, az megtévesztő lenne az Európai Unió részéről.

„Három hónappal ezelőtt ennek az országnak még kilátása sem volt a tagságra. Most arról vitatkoznak, hogy meddig fog tartani a csatlakozási folyamat” – jegyezte meg Kuleba, akit az MTI idéz. Szerinte most az lesz a legfontosabb Ukrajna számára, hogy júniusban megszerezze az EU-tagjelölti státuszt.

Azzal kapcsolatban, hogy Macron és néhány más európai vezető a társulás más formáit javasolta Ukrajna számára, úgy vélte, ez a csere nem elégítheti ki Kijevet.

„Ha nem kapunk tagjelölti státuszt, az csak egyet jelent: azt, hogy Európa megpróbál becsapni bennünket. Mi pedig nem fogjuk ezt lenyelni. Ukrajna az egyetlen hely Európában, ahol az emberek meghalnak azokért az értékekért, amelyeken az EU alapszik. És úgy gondolom, hogy ezt tiszteletben kell tartani” – hangoztatta a külügyminiszter.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett, a napokban Kijev kitöltötte az EU-tagjelölt ország státuszának megszerzésére vonatkozó kérdőív második, egyben utolsó részét. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy júniusban véleményezi Ukrajna válaszait.

Az ukrán sajtó addig is az ország esélyeit latolgatja, ami a tagjelölti státusz, az európai uniós tagság elnyerését illeti. Május 10-én szóba került a téma az Eszpreszo ukrán televízió műsorában is, amelynek vendége Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet volt.

„Végül szeretném biztosítani önöket arról, hogy amikor hozzálátnak áttekinteni Ukrajna európai uniós tagságának kérdését, Magyarország támogatni fogja azt” – jelentette ki a magyar diplomata.

A nagykövetet idéző Jevropejszka Pravda megjegyzi, hogy Íjgyártó kijelentése „saját kezdeményezésére”, erre vonatkozó műsorvezetői kérdés nélkül hangzott el a beszélgetés végén. Ezzel bizonyára azt igyekezett érzékeltetni a portál, hogy amolyan „ki nem kényszerített” állásfoglalás volt ez a magyar diplomata részéről.

A Jevropejszka Pravda fel­idézi, korábban Ihor Zsovkva, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője, az államfő diplomáciai tanácsadója a hírportálnak nyilatkozva megerősítette, Kijev eddig nem kapott olyan jelzést Budapestről, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek szándékában állna blokkolni Ukrajna uniós csatlakozását. Ugyanakkor a portál utal a Flash Eurobarometer felmérésének két hete közzétett eredményére, mely szerint Magyarország kivételével minden európai uniós tagállamban a lakosság több mint fele támogatja Ukrajna csatlakozását az EU-hoz.

Az EU-ban átlagosan a lakosság 66 százaléka vélekedett úgy, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell az unióhoz, amikor készen áll rá. A 27 tagállamból 26-ban az ukrán csatlakozást támogatók aránya meghaladta az 50 százalékot, Magyarországon viszont csupán 47 százalék osztotta ezt a véleményt.

A legnagyobb arányban Portugáliában (87%), Észtországban (83%), Litvániában (82%) és Lengyelországban (81%) értenek egyet azzal az állítással, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell az EU-hoz, amikor készen áll rá. A legtöbben Luxemburg­ban (38%), Görögországban (37%), Magyarországon (36%), Ausztriában és Bulgáriában (mindkettő 35%), valamint Szlovákiában és Cipruson (mindkettő 34%) nem értenek egyet ezzel.

(hk/eurointegration.com.ua/MTI/pravda.com.ua)