Szakmai tanácskozást tartottak az aracsi pusztatemplom felújításáról

2022. május 18., 12:13 , 1108. szám

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak május 11-én az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit.

A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, hogy ennek a folyamatnak két országból, különböző kormányzati szintekről sok résztvevője van, de számos szakértő is bekapcsolódott a munkába. Kiemelte: az ülés célja az eddig elért kutatási eredmények áttekintése és a következő lépésekkel kapcsolatos döntések meghozatala.

„Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a munkálatok folyamatosan haladjanak, mert ezek jelentős része csak akkor valósítható meg, ha ennek anyagi, szervezési és egyéb értelemben is megvannak a feltételei. Ez a templom körülbelül 800 éves, és ezen terület európai múltjának emlékműve. A templom körül 70 hektáron helyezkednek el a település maradványainak különböző rétegei, amelyek feltárása és nyilvánosságra hozatala nagy kulturális, turisztikai és gazdasági jelentőséggel bír a térség számára” – emelte ki az elnök.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Törökbecse város önkormányzata, Vajdaság tartomány és a Szerb Köztársaság közigazgatási szervei között megállapodás született a projekt anyagi támogatásáról, a magyar kormány pedig több mint 600 millió dinárral támogatta a projektet. Mint mondta, elengedhetetlen az infrastruktúra, egyebek mellett az áram és a bekötőút biztosítása.

(vajma.info/Kárpátalja)