Szijjártó Péter: Minden magyar gyermeknek biztosítani kell az anyanyelvi képzést a Kárpát-­medencében

2022. május 18., 11:44 , 1108. szám

A kormány célja, hogy egyetlen magyar gyermek se kerülhessen olyan méltatlan helyzetbe a Kárpát-medencében, hogy ne tudjon anyanyelvű óvodai vagy iskolai képzésben részesülni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteken az erdélyi Máréfalván.

„Az áprilisi országgyűlési választás és népszavazás fontos mondanivalója volt, hogy megvédjük gyermekeinket a szélsőségesen liberális genderpropagandától és nem engedjük, hogy mindenfajta NGO-k összezavarják a gondolataikat” – szögezte le Szijjártó Péter az új máréfalvai óvoda és napközi otthon ünnepélyes alapkőletételén.

Beszédében fantasztikusan jó hírnek nevezte, hogy a helyi magyar közösség folyamatosan nő, ezért szükség van az óvodára, ami világosan mutatja a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei óvodafejlesztési program sikerét.

„Kibe fektetnénk, ha nem a legféltettebb kincseinkbe, a gyermekeinkbe?” – tette fel a kérdést.

„El kell érni, hogy egyetlen magyar gyerek se kerülhessen olyan méltatlan helyzetbe a Kárpát-medencében, hogy ne tudjon anyanyelvi óvodai vagy iskolai képzésben részesülni” – fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy jó úton haladnak e cél felé, azonban a sikerhez szövetségesekre van szükség, márpedig Erdélyben a történelmi egyházak vállalták ezt a szerepet, intézményeik a „nemzeti megmaradás zálogai közé tartoznak”.

Tájékoztatása szerint a most megkezdett 400 millió forintos beruházáshoz a kormány 220 millió forinttal járul hozzá, és az óvoda épülete a plébánia tulajdonában lesz, a fenntartást pedig az önkormányzat vállalja. Négy csoportban összesen nyolcvan gyerek anyanyelvi képzésére, óvodai ellátására lesz lehetőség.

A miniszter arra is kitért, hogy áprilisban történelmi jelentőségű választás zajlott Magyarországon: még soha ekkora támogatást nem kapott egyetlen párt vagy pártszövetség sem, mint a Fidesz–KDNP.

Mint kiemelte, ráadásul a szavazatukat leadó határon túli magyarok száma is rekordot döntött. Ez szerinte bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a külhoni közösségekre, ahogyan ez fordítva is igaz, illetve megerősítette azt az elvi álláspontot, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.

(MTI/Kárpátalja)