A közjegyzői cselekmények végrehajtásának bizonyos sajátosságairól hadiállapot idején

2022. május 22., 10:29 , 1108. szám

„Sok mindent hallani mostanában a közjegyzők működésével kapcsolatban. El lehet adni most a házat? Bármelyik közjegyzőhöz fordulhatunk a szerződéssel?”

– A hadiállapot bevezetésekor az Igazságügyi Minisztérium által felügyelt állami nyilvántartások működését biztonsági és adatvédelmi okokból felfüggesztették. Idővel Ukrajna bizonyos régióiban ismét hozzáférhetőkké váltak a nyilvántartások, valamint szabályozták a közjegyzői cselekmények végrehajtásának és az állami nyilvántartások működésének bizonyos sajátosságait a hadiállapot idejére.

A Miniszteri Kabinet 2022. április 19-i 480. sz. határozata ismét feljogosította a közjegyzőket arra, hogy:

• hitelesítsenek egy sor megállapodást, többek között az adásvételi, vagyonmegosztási, öröklési, jelzálog-, hitel- és lízingszerződéseket, valamint az értékpapírok és társasági jogok elidegenítésére, követelés átengedésére vonatkozó megállapodásokat;

• hitelesítsenek bizonyos típusú meghatalmazásokat (ingatlan feletti rendelkezés, értékpapírok, társasági jogok kezelése és az azokkal való rendelkezés, banki széfhez való hozzáférés);

• hitelesítsék a jogi személy alaptőkerészének átvételi-átruházási okiratán szereplő aláírást;

• kiállíthatnak bizonyos típusú igazolásokat (a házastársak közös vagyonában birtokolt vagyonrész tulajdonjogáról, nyilvános árverés útján történő vagyonszerzésről).

Felhívnám azonban a figyelmet, hogy jelenleg nem minden közjegyző jogosult a fent említett közjegyzői cselekmények elvégzésére, hanem csak azok közülük, akik szerepelnek a közjegyzőknek abban az Igazságügyi Minisztérium által jóváhagyott jegyzékében, amely a hadiállapot idején vagyoni érték tekintetében közjegyzői cselekmények elvégzésére jogosultakat tartalmazza. A szóban forgó kormányhatározat 1. pontjának 9. alpontjában rögzített kritériumoknak megfelelő közjegyzőnek felvételét a jegyzékbe kérvényeznie kell az Ukrán Közjegyzői Kamara helyi osztályánál (magánközjegyzőknek) és az Igazságügyi Minisztérium regionális hivatalánál papíron vagy elektronikus formában (elektronikus aláírással hitelesítve).

hk