Kárpátaljai MCC-s diákok Debrecenben

2022. május 23., 14:32 , 1109. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) ötven kárpátaljai diákja vett részt a Fiatal Tehetség Program képzésein Debrecenben május 21–22-én. A program során a diákok megismerkedhettek a drónok lebilincselő világával, izgalmas természettudományi kísérletekben lehetett részük, és egészségügyi tudatossággal kapcsolatos ismeretekkel gazdagodhattak.

Az MCC kárpátaljai központja is leginkább online formában tartja meg programjait, képzéseit. Viszont mivel az intézmény alapját az élménypadagógia és a közösségépítés teszi ki, éppen ezért a vezetősége úgy döntött, hogy a kárpátaljai diákoknak minden hét végén megrendeznek egy jelenléti formában megvalsósuló képzést az anyaországban. Ezekre az alkalmakra az intézmény vállalja a diákok teljes körű ellátását és utaztatását.

A játékos tanulás mellett a fiatalok könnyen szert tehetnek új barátságokra ezeken a képzéseken, valamint megtanulnak csapatban dolgozni.

„Az MCC mindent megtesz azért, hogy a tehetséges kárpátaljai gyerekek a háborús körülmények között is fejleszthessék tudásukat” – mondta Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője.

„A Mathias Corvinus Collegium egyik fő célja a közösségépítés, illetve a nemzeti összetartozás érzésének erősítése. Ezért is fontos, hogy a külhoni régiók diákjai az anyaországban is részt vegyenek képzéseken” – hangsúlyozta Kalász Zsolt, az MCC debreceni régióvezetője.

Az MCC a háború első napjaitól segítséget nyújt a programban részt vevő diákoknak és családjaiknak. A fiatal tehetségeket támogató, Magyarországon megvalósuló képzések mellett az MCC magyarországi munkatársai olyan segélycsomagokat juttatnak el Kárpátaljára, amelyek két hétre elegendő tartós élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmaznak.

A program során a fiatalok amellett, hogy megannyi tudással gazdagodott ismeretük tárháza, megismerkedhettek Debrecen történelmi nevezetességeivel és építészeti remekeivel.           

TV21 Ungvár/K. K.