Átvették ajándékcsomagjaikat az ünnepi rajz- és esszépályázat nyertesei

Tizenhat kárpátaljai fiatal munkáját díjazták

2022. május 24., 13:15 , 1109. szám

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) a magyar zászló és címer emléknapjára, március 16-ra, idén is meghirdette ünnepi rajz- és esszépályázatát – különböző korcsoportokban – óvodásoktól az egyetemistákig. A pályázat témakörei a magyar zászló és címer, az Aranybulla, a 125 éve született Tamási Áron és az Ábel-trilógia, valamint a 100 éve elhunyt Gárdonyi Géza és az Egri csillagok voltak. A rajzpályázaton 12 kárpátaljai fiatal munkáját ismerték el különdíjjal, míg az esszépályázatra benyújtott munkák közül középiskolás korcsoportban az első, második és harmadik helyezettnek járó elismerést, sőt egy különdíjat is kárpátaljai diáklánynak ítélte oda a szakmai zsűri.

A pályázaton idén is jól szerepeltek az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola tanulói, számukra és felkészítő tanáraik számára május 23-án az oktatási intézmény nagytermében ünnepélyes keretek között adták át a díjazottaknak járó ajándékcsomagot ungvári magyar diplomaták.

Hromova Natália, az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola igazgatója a díjátadó ünnepség résztvevőinek köszöntése után elmondta, hogy már évek óta részt vesznek tanítványaik az NSKI megmérettetésén, és nagy büszkeség a számukra, hogy mindig vannak olyan tehetséges diákjaik, akiket kiemelnek a népes mezőnyből.

Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul elmondta: „A magyar emberek számára a zászló és a címer, a Himnusz mellett különös jelentőséggel bírnak a nemzeti összetartozás jelképei. Éppen ezért a Magyar Országgyűlés március 16-át a nemzeti zászló és címer napjává tűzte ki. Minden évben ehhez kapcsolódóan a Nemzetstratégiai Kutatóintézet meghirdeti a rajz- és esszé pályázatát, ahol különböző témakörökben lehet pályázati munkákat benyújtani. A helyezettek pedig jelentős tárgyi és könyvadományokban részesülnek. Az idén összesen, a világ minden tájáról 2 200 rajzpályázat és 50 esszé érkezett Budapestre. Nagy öröm a számunkra, hogy a kárpátaljai diákok és felkészítő tanárok nagyon szép számban vesznek részt ezen a pályázaton, és ahogy az előbb elhangzott, a művészeti iskola diákjai szintén mindig nagy számban és kiváló eredménnyel szerepelnek. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa gyűjti össze ezeket a munkákat és juttatja el Budapestre, a díjazottak elismerése is Budapesten történik” – fogalmazott a diplomata, majd dr. Papp Ferenc konzullal átadták a művészeti iskola öt különdíjban részesült diákjának és felkészítő tanáraiknak az ajándékkönyvcsomagokat, illetve egy könyvcsomagot az iskola könyvtára számára.           

dózsa