Az olasz béketerv

2022. május 25., 11:18 , 1109. szám

Sokan meglepődtek, amikor bejelentették, hogy az olasz kormány tervet javasol az ukrajnai háború lezárására. Róma ritkán főszereplője a világpolitikának. Mindenesetre Luigi Di Maio olasz külügyminiszter május 18-án átadta a tervezetet Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak. A dokumentumról május 19-én a La Repubblica számolt be, Ukrajnában a korrespondent.net ismertette az elképzelést.

Ezek szerint Olaszország négy szakaszban javasolja véghezvinni a rendezést.

Első szakasz – tűzszünet és a csapatok visszavonása a frontvonalról.

Második szakasz – Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz (számos további feltétellel és kötelezettséggel), garantálva, hogy nem lép be a NATO-ba.

Harmadik szakasz – kétoldalú megállapodás Ukrajna és Oroszország között a Krímről és a Donbászról. Az olasz terv azt feltételezi, hogy a „vitatott területek” teljes autonómiát kapnak, többek között biztonságuk védelme terén, de Ukrajna szuverenitásának megőrzése mellett.

Negyedik szakasz – az európai békéről és biztonságról szóló többoldalú megállapodás megkötése.

A terv feltételezi az ENSZ, közvetítő országok (melyek még nincsenek megnevezve), békefenntartó erők és megfigyelő missziók bevonását a konfliktus rendezésébe.

Az ukrán Külügyminisztériumban megerősítették, Olaszország felajánlotta elképzelését a háború lezárásáról, és tanulmányozzák ezeket a javaslatokat – írja a Jevropejszka Pravda.

„Az olasz fél valóban megosztotta elképzelését arról, hogyan lehetne befejezni Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A vonatkozó javaslatokat jelenleg tanulmányozzuk. Üdvözlünk minden olyan nemzetközi erőfeszítést, amely segít helyreállítani a békét ukrán földön és Európában. Ugyanakkor minden politikai döntésnek Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán kell alapulnia a nemzetközileg elismert határai között” – mondta Oleh Nikolenko külügyminisztériumi szóvivő hozzátéve, Ukrajna nagyra értékeli Olaszország támogatását az EU-n belül és kétoldalú szinten.

Elemzők szerint az elképzelés több szempontból visszatérést jelent a háború előtti állapotokhoz. Néhány olyan elemet tartalmaz, amelyeket „békeidőben” sem tudtak elfogadni a harcoló felek, most pedig, három hónap véres háború után, még annyira sem engedhetnek meg maguknak.

 (zzz/eurointegration.com.ua/korrespondent.net)