Előkerül a szovjet örökség

2022. május 25., 10:32 , 1109. szám

Az orosz hadsereg továbbra is rakéta- és légicsapásokat hajt végre ukrajnai célpontok ellen, fokozza a légierő bevetésének intenzitását a harcok övezetében – derül ki az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétfői jelentéséből.

A fronton a helyzet változatlan

Északon a fehérorosz fegyveres erők intenzív felderítő tevékenységet folytatnak, további egységeket telepítenek Gomel megye határ menti régióiba. Változatlanul fennáll a szomszédos ország területéről végrehajtott rakéta- és légicsapások veszélye.

Északkeleten a helyzet változatlan. Harkiv térségében az ellenség korábban megszerzett pozícióinak megőrzéséért vív harcokat.

Donyeck és Luhanszk megyék területén az ellenség nem hagy fel a kísérletekkel, hogy áttörje az ukrán hadsereg védvonalait. Céljuk változatlan: elérni Luhanszk megye közigazgatási határát.

Az ország déli részéről nem jelentettek számottevő csapatmozgást az ellenség részéről. Az orosz alakulatok itt jobbára pozícióik megőrzésére összpontosítottak, a felderítés mellett tüzérségi támadásokat hajtva végre az ukrán állások ellen.

Délen támadás készül?

Az American Institute for War Studies (ISW) jelentéséből ugyanakkor kitűnik, hogy az orosz hadsereg összevonja erőit Zaporizzsja és Herszon megyék egyes régióiban, ami egy újabb offenzíva előkészítésére utalhat. Elemzők úgy vélik, hogy az oroszok célja Herszon megye fennmaradó északi területeinek elfoglalása lehet, valamint az előrenyomulás Zaporizzsja irányában.

Az ISW szerint az a tény, hogy a Tavrijai kormányzóság létrehozása 220. évfordulójának szentelt transzparensek jelentek meg a megszállt Melitopolban, az oroszok azon szándékára utalhat, hogy Herszon és Zaporizzs­ja megyék elfoglalt területeit az úgynevezett „L/DNR”-hez hasonló kvázi köztársasággá alakítsák.

Csökkenő orosz ambíciók

A The Washington Post az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumára hivatkozva arról ír, Oroszország korrigálta az Ukrajna területén folytatott katonai tevékenységét, ezzel demonstrálva „az ambíciói csökkenését”.

Az amerikai kiadvány szerint az orosz csapatok most kisebb csoportokban és sokkal kisebb célkitűzésekkel tevékenykednek, ami szervezési problémáikra és Ukrajna katonai ellenállására vezethető vissza. A Pentagon illetékese szerint a támadásokat több száz fős alakulatok helyett néhány tucat – legfeljebb száz – katonából álló egységek hajtják végre. Ezenkívül az orosz hadsereg falvakra és útkereszteződésekre összpontosítja erőfeszítéseit, nem a nagy ukrán városokra.

Bűnbakkeresés

Az elmúlt hetekben több olyan magas rangú parancsnokot leváltottak az orosz hadseregben, akiket felelősnek tartanak az ukrajnai offenzíva kudarcáért – közölte a brit hírszerzés.

A jelentés szerint leváltották Szergej Kiszel altábornagyot, az 1. páncélos gárdahadsereg parancsnokát, mert nem sikerült elfoglalnia Harkivot, Igor Oszipov admirálisnak, a Fekete-tengeri Flotta parancsnokának pedig a Moszkva cirkáló elvesztése miatt kellett távoznia.

„Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök valószínűleg továbbra is hivatalban marad, de nem világos, hogy bírja-e még Putyin elnök bizalmát. A bűnbakkeresés kultúrája elterjedt az orosz katonai és biztonsági rendszerben. Az ukrajnai invázióban részt vevő tisztviselők figyelmét valószínűleg egyre jobban eltereli a próbálkozás, hogy elkerüljék a személyes felelősséget Oroszország műveleti kudarcaiért” – fogalmaz a jelentés.

Mint rámutatnak, ez további terheket ró Oroszország központosított irányítási és ellenőrzési modelljére. Az orosz tisztek ugyanis egyre inkább arra törekednek, hogy a kulcsfontosságú döntések meghozatalát feletteseikre hárítsák.

Előkerül a szovjet örökség

Az orosz hadsereg helyzete amúgy is egyre súlyosabbnak tűnik. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az ukrajnai katonai invázió első három hónapjában meghalt orosz katonák száma valószínűleg elérte a Szovjetunió kilencéves afganisztáni háborúja során elszenvedett veszteségeket. A folyamatosan növekvő veszteségek okai egyebek mellett a rosszul megválasztott hadszíntéri taktika, a korlátozott légi fedezet, a rugalmasság hiánya, valamint az, hogy az orosz vezénylési láncolat hajlamos az elkövetett hibák megismétlésére – idézi a briteket az MTI.

A helyzet súlyosságát érzékelteti az ukrán vezérkar minapi értesülése, miszerint az elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg kénytelen elővenni a megőrzésre elraktározott T–62-es harckocsikat a tartalék zászlóaljharccsoportok felfegyverzésére.

(zzz/MTI/dw.com/korrespondent.net)