Gyengült a hrivnya

2022. május 25., 09:21 , 1109. szám

Múlt héten nőtt az amerikai valuta értéke a „nem banki pénzváltóknál”. Az Ukrán Nemzeti Bankban (NBU) ezt a háború kitörése után bevezetett valutaforgalmi korlátozásoknak tulajdonítják, és igyekeznek befolyásolni az árfolyam alakulását – írja az Ekonomicsna Pravda Kirilo Sevcsenkóra, az NBU elnökére való hivatkozással.

Május 13-án a dollár ára 34,2–34,5 hrivnya körül ingadozott, május 19-ére viszont 36,5–37,5 hrivnyára emelkedett.

„Ukrajnában betiltották, külföldön pedig szigorúan korlátozták a bankrendszer hrivnyaszámláiról a pénzeszközök átváltását valuta készpénzre. Ennek eredményeként a devizapiac készpénzszegmensében uralkodó devizahiány a hrivnya leértékelődéséhez vezet” – mutatott rá az NBU elnöke még pénteken, május 20-án.

Szerinte a készpénzpiaci keresletre (amely a pénzváltókban a dollár árfolyamát alakítja) elsősorban a „spekulatív lakossági keresetek”, a szürkeimport finanszírozása, valamint a megtakarítások devizára váltása van hatással. Ezért az NBU gyengíteni kívánja a hrivnya leértékelődésének tendenciáját a nem banki pénzváltóknál, többek között a bankok devizakereskedésére vonatkozó számos korlátozás megszüntetésével.

Az Ekonomicsna Pravda rámutat, az NBU intézkedései kizárólag a készpénzes devizapiacot érintik. A jegybank kitart a rögzített valutaárfolyam mellett, a lebegő árfolyamhoz való visszatérést egy sor feltétel teljesüléséhez köti. Ilyen egyebek mellett az exportbevételek stabilizálódása, a háborúval járó bizonytalanság csökkenése, valamint a pénzpiac élénkülése.

Az NBU sajtószolgálatának tájékoztatása értelmében a jegybank május 21-től feloldotta az ügyfeleknek történő devizaértékesítés árfolyamának meghatározására vonatkozó korlátozásokat az erre jogosult intézményekben. Korábban az árfolyam legfeljebb 10%-kal térhetett el a hivatalostól. Ezen túlmenően feloldják a korlátozásokat azon árfolyamok esetében is, amelyek alapján a bankok hrivnya pénzeszközöket írnak le az ügyfelek számláiról hrivnyakártyával történő külföldi fizetés, pénzfelvétel esetén.

Emellett a nemzeti bank átmenetileg 50 000 hrivnyára csökkentette az ukrán bankoknál nyitott hrivnyaszámlákról külföldön történő készpénzfelvétel havi limitjét (a korábbi 100 000 hrivnyáról). Az NBU szerint ez csökkenti az improduktív tőkekiáramlás kockázatát, a spekulációt és a valutakorlátozások megkerülésének lehetőségeit, és így védi Ukrajna nemzetközi tartalékait.

Ugyanakkor a polgárok továbbra is vehetnek fel készpénzt külföldön az ukrán bankoknál nyitott devizaszámláikról a 100 000 hrivnyás napi limiten belül. Nincs változás akkor sem, ha külföldön a fizetési kártyát árukért, munkákért és szolgáltatásokért való elszámolásra használjuk – ezen műveletek többsége továbbra is korlátozás nélkül végrehajtható. Vagyis a hrivnyaszámlákról történő külföldi készpénzfelvételi limit csökkentése ellenére az polgárok továbbra is minden sürgős igényüket kielégíthetik – írja egyebek mellett az NBU sajtószolgálata.

Egyelőre az NBU intézkedéseinek hatására sem állt le teljesen a valuták drágulása a feketepiacon és a hivatalos „nem banki” pénzváltóknál. A segodnya.ua a hétvégén 37–38 hr körüli dollárárfolyamot jelentett a fővárosból. A bankokban valamivel szolidabb, 32–36 hrivnya közötti árfolyamok uralkodtak hétfőn. Érdekesség, hogy némelyik pénzintézetben szinte ugyanannyit adtak-kértek a dollárért mint az euróért, hívta fel a figyelmet a portál. Már akinek volt eladó valutája, hiszen csak azt adhatták el, amit a lakosságtól vásároltak.

(zzz/epravda.com.ua/bank.gov.ua/segondnya.ua)