A házasság felbontásáról hadiállapot idején

2022. május 30., 13:15 , 1109. szám

„Mindenféléket hall az ember mostanában a hivatalokról. Érdekelne, hogy lehet-e válni hadiállapot idején?”

– A házasság felbontásához, a válás kimondásához való jogot nem korlátozza a hadiállapot. Az olvasó kérdése azonban nem alaptalan, mivel a háború miatt változhat az eljárás.

Az általános szabály szerint a házasságot az anyakönyvi hivatal és a bíróság bonthatja fel.

A házasság felbontása az anyakönyvi hivatalban történik, ha:

• a házastársaknak nincs közös gyermekük;

• a házasságot közös megegyezéssel kívánják felbontani.

A váláshoz való jog annak ellenére sem korlátozható, hogy Ukrajna egyes régióiban a harcok miatt nem működnek az anyakönyvi hivatalok. Ezért a vonatkozó igazságügyi minisztériumi rendelet (Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджено наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5) II. szakasza 1. fejezetének 14. pontjával össz­hangban a hadiállapot bevezetése esetén Ukrajnában vagy annak egyes régióiban, a válást a kérelmező kezdeményezésére bármelyik állami anyakönyvi hivatal kimondhatja. Mindenki másnak, aki az ország biztonságos régióiban él, továbbra is joga van a lakóhelye szerinti állami anyakönyvi hivatalhoz fordulni, s amennyiben esete megfelel a fentebb említett két feltételnek, a válásnak nincs akadálya.

A válást a bíróság mondja ki, amennyiben:

• a házaspárnak gyermeke(i) van(nak);

• nem tudtak megegyezni a házasság felbontásáról.

Alaphelyzetben egy adott ügyet nem tárgyalhat akármelyik bíróság, hanem csak a területileg illetékes. A válókeresetet az alperes vagy a felperes lakóhelye szerint illetékes bíróságon lehet benyújtani – annak függvényében is, hogy ki neveli a közös gyermek(ek)et.

Az ország azon régióiban, ahol jelenleg harcok folynak, s így a bíróságok átmenetileg nem működnek, a Legfelsőbb Bíróság ügyeiket, hatáskörüket egy másik, területileg közel eső bíróságnak adta át. Az összes többi bíróság, amely olyan régió­ban illetékes, ahol nem folynak harcok, a megszokott rend szerint működik, válási ügyekben is eljárnak.

Tekintettel a fentiekre megállapíthatjuk, hogy Kárpátalján jelenleg nincs akadálya a házasság felbontásának.         

hk